TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Ahad, 24 Jun 2012

Telur terubuk masin Sarawak berharga RM400 sekilogram


Oleh M Hifzuddin Ikhsan, hifzuddin@bharian.com.my
Arkib - 2011/06/12

 Foto - Berita Harian

‘Caviar hitam Sarawak’ emas di dalam ikan

KUCHING: Ia mungkin tidak semewah ‘caviar hitam’ dari Laut Caspian yang berasal daripada telur ikan beluga, namun telur ikan terubuk masin Sarawak tetap 'mewah' sehingga ada pihak menggelarnya ‘emas di dalam ikan’.
Masakan tidak, dengan harga ikan telur terubuk masin mencecah hingga RM400 sekilogram, pembeli boleh memilih membeli cincin emas atau menikmati kelazatan telur yang digoreng garing sehingga kuning keemasan.
Walaupun ada menganggapnya tidak masuk akal, telur ikan terubuk masin mendapat permintaan tinggi ramai penggemarnya yang mengakui ‘ketagih’ selepas merasa keenakan rasa lemak dan lembut telur ikan itu.

Bagaimanapun tanpa disedari orang ramai, telur ikan terubuk sebenarnya diperoleh peniaga dari bekalan ikan yang dibeli pukal daripada pembekal sebelum dijual secara berasingan dari ikan terubuk masin yang harganya serendah RM10 bagi empat ekor.

Ikan terubuk itu bukan diperoleh dari kawasan perairan negeri ini, sebaliknya diimport pemborong yang membawanya masuk dari Myanmar, Vietnam atau India, berikutan bekalan ikan tempatan tidak mampu menampung permintaan yang semakin tinggi.

Pengasas ikan terubuk masin, Ibrahim Mohd Sahari, 50, berkata harga telur ikan yang terlalu tinggi tidak dapat dielak kerana menampung peningkatan kos bekalan ikan terubuk yang mencecah antara RM150 hingga RM400 sekotak.
 Telur terubuk - sumber: suituapui.wordpress.com

Ibrahim memulakan perniagaan pada 1989 berkata, bekalan ikan terubuk gred A cuma RM35 bagi 62 ekor dengan berat antara 800 gram hingga satu kilogram, tetapi kini mencecah RM400.

“Ketika mula berniaga, saya menjual ikan terubuk masin gred A RM15 seekor. Menjelang 1991, saya menjual sehingga lima kotak atau 300 ikan setiap hari dengan bekalan dibawa dari Thailand.

“Berikutan permintaan terlalu tinggi, beberapa pekerja saya kemudian membuka perniagaan sendiri di sekitar Pasar Satok dengan jumlah peniaga ikan terubuk masin meningkat kepada 10 gerai pada 1997,” katanya yang berpengalaman selama 22 tahun memproses ikan berkenaan.

Bagaimanapun akibat krisis ekonomi, ikan terubuk dari Thailand menjadi terlalu mahal sehingga memaksa peniaga tempatan beralih kepada bekalan dari Myanmar menyebabkan ikan terubuk mula digred mengikut saiz.

Sementara itu, tinjauan Berita Minggu di Sadong Jaya mendapati harga telur ikan terubuk tempatan sekitar RM280 bagi setiap kilogram berikutan musim menangkap ikan terubuk yang bermula Januari hingga Jun.
Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran