Sumber: Berita Harian Malaysia Online
Tarikh siar: 13 Oktober 2010.
PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan hari ini mengesahkan bahawa bahan pengawet yang terdapat dalam produk mi segera "Indomie" yang diimport dari Indonesia adalah selamat dan tidak mendatangkan risiko kesihatan.
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai, berkata bahan itu yang dikenali sebagai "hydroxyl-benzoic acid methyl ester" mendapat pengesahan penggunaan daripada Pertubuhan Makanan dan Pertanian Bangsa Bersatu dan sebuah jawatankuasa pakar bahan makanan antarabangsa yang ahlinya terdiri daripada pakar makanan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
"Bahan pengawet ini selamat untuk digunakan dalam makanan mengikut had yang telah ditetapkan," katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Serantau WHO bagi Pasifik Barat di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini yang memasuki hari ketiga hari ini
Liow berkata, bahan pengawet itu yang berbentuk garam serta sering terdapat dalam produk snek dan makanan ringan mempunyai amaun yang boleh dimakan sehingga 10mg/kg berat badan sehari tanpa memberi kesan kepada kesihatan dalam jangka masa panjang.
Sabtu lalu, laman web http://news.pts.org.tw/ melaporkan pihak berkuasa Taipei Country Health Bureau mengesan kehadiran bahan pengawet itu dalam sos soya yang menjadi satu daripada perencah "Indomie".
Liow berkata, Kementerian Kesihatan turut membuat ujian terhadap Indomie yang dijual di pasaran tempatan untuk dianalisis dan hasil kajian daripada 30 sampel menunjukkan keputusan negatif.
"Melalui pemantauan yang dibuat memang tidak ada bahan makanan Indomie yang tercemar dalam negara kita dan begitu juga dengan produk makanan lain yang diimport," katanya. – BERNAMA
Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Indomiedisahkanselamatdimakan_Liow/Article/index_html
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Rabu, 13 Oktober 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Ismail Talu. Kalau kita lihat sepintas lalu, perbezaan di antara buah mentega @ seralat (diospyros blancoi) dengan buah pisang kaki...
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online Tarikh siar: 02 Oktober 2010. Oleh ZUARIDA MOHYIN, Gambar ASMARUDDIN JAMALUDDIN KOMBINASI reka bentuk seni bi...
-
Sumber: Berita Minggu Malaysia Online. Oleh Mohd Azis Ngah , azis@bharian.com.my Tarikh: 2010/08/08 Aktiviti perlombongan emas punca penghij...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
Idris Talu Kerabu daging kerbau cara urang Rao atau "Asam Koba". Kerabu daging kerbau cara urang Rao ini bias...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu 20 August 2009 Selepas selesai solat Maghrib di Pantai Pasir Panjang yang diimamkan oleh Tan Sri Dr Harussani Zakaria, Mufti K...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan