TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Isnin, 13 September 2010

Zeti dipilih antara ketua bank pusat terbaik dunia

Sumber: Berita Harian Malaysia Online.

Tarikh: 2010/09/13


KUALA LUMPUR: Majalah yang beribu pejabat di New York, Global Finance, menamakan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz sebagai seorang daripada ketua bank pusat terbaik dunia sepanjang setahun lalu di kalangan lima ketua bank pusat yang lain daripada lima negara dan Presiden Bank Pusat Eropah, Jean-Claude Trichet.

Tan Sri Dr Zeti Akhtar Abdul Aziz.

Zeti dan enam ketua bank pusat yang lain itu diberikan gred "A" dalam rencana tahunan terbitan majalah berkenaan yang bertajuk Kad Laporan Ketua bank Pusat bagi kejayaan dalam bidang seperti kawalan inflasi, sasaran pertumbuhan ekonomi, kestabilan mata wang dan pengurusan kadar faedah. Gred berkenaan adalah antara A hingga F, dengan A yang tertinggi manakala F terendah. “A menunjukkan prestasi cemerlang dan F pula kegagalan,” demikian menurut Global Finance dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua bank pusat yang lain yang menerima gred tertinggi ialah Ketua Bank Pusat Australia, Glenn Stevens, Stanley Fischer (Israel), Lee Seong-tae (Korea Selatan), Fai-Nan Perng (Taiwan), Durmus Yilmaz (Turki) dan Trichet (Kesatuan Eropah).

Majalah berkenaan mempunyai pembaca di 163 negara yang terdiri daripada pengamal kewangan syarikat-syarikat multinasional, dan mempunyai pejabat di London dan Milan, selain ibu pejabat di New York. – Bernama

Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Zetidipilihantaraketuabankpusatterbaikdunia/Article/index_html

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran