TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Khamis, 30 September 2010

Piagam Madinah asas wujud hubungan harmoni

Sumber: Utusan Malaysia Online
Tarikh siar: 01 Oktober 2010.

Oleh MOHD. ALI MUHAMAD DON


TINDAKAN paderi Benjamin Stephen yang didakwa menghina Islam dan institusi kerasulan menerusi laman sesawang You Tube dilihat cuba mengeruhkan ikatan mesra antara penduduk berbilang agama di negara ini. Ia sekali gus menyemarakkan lagi perasaan takut dan benci kepada Islam yang sedang berlaku di sesetengah negara Barat.

Gejala Islamophobia di Amerika Syarikat sebagai contoh telah menggagalkan usaha untuk menubuhkan sebuah pusat Islam berhampiran Ground Zero kerana mendapat bantahan akibat tuduhan penglibatan umat Islam dalam insiden 911. Malah tindakan Paderi Terry Jones dari The Dove World Outreach Centre di Florida yang beria-ia mengadakan kempen membakar al-Quran sempena peristiwa itu juga adalah antara usaha menanam kebencian mendalam terhadap Islam dan penganutnya.

Selaras dengan itu, cadangan Penasihat Majlis Agama Islam Negeri Johor, Datuk Nooh Gadut supaya Piagam Madinah dijadikan asas untuk mewujudkan hubungan harmoni di antara agama wajar dipertimbangkan. Menurut beliau, Piagam Madinah yang merupakan wasiat tinggalan Rasulullah SAW adalah model terbaik yang menunjukkan bagaimana Islam sangat menitikberatkan pertalian muhibah antara umat Islam dan bukan Islam.

Dengan kata lain, isi kandungan piagam tersebut yang terdiri daripada 47 fasal telah menentukan prinsip kebebasan akidah, kebebasan berfikir, kesucian Kota Madinah, keselamatan nyawa dan harta benda serta pencegahan terhadap perkara mungkar seperti mencuri, melakukan kezaliman, membunuh dan seumpamanya.

Selain itu, setiap individu Muslim boleh memainkan peranan signifikan bagi menjernihkan gejala Islamophobia yang mula semarak sejak akhir-akhir ini dengan menjadi duta bagi mempromosikan elemen keunikan Islam kepada masyarakat. Komitmen bersungguh- sungguh dan berterusan perlu dilakukan bagi menghilangkan pelbagai tanggapan negatif yang dilontarkan terhadap Islam.

Oleh yang demikian, aspek perundangan Islam perlu terlebih dahulu menjadi teras pegangan ummah sehingga segala tindak-tanduk dan perlakuan dapat dilaksanakan sesuai dengan ajarannya. Di samping itu, umat Islam diseru mempromosikan nilai-nilai ketinggian Islam melalui aspek pemantapan akidah, pelaksanaan ibadah yang sempurna dan mempraktikkan keunikan nilai akhlak Islam dalam kehidupan seharian.

Begitu juga, semangat toleransi dan persefahaman sesama manusia tanpa mengira latar belakang agama dan bangsa dapat menyumbang kepada keamanan sejagat yang sangat diperlukan dewasa ini.

Perlu juga diingat bahawa tindakan menghina dan mencerca agama lain adalah dilarang sama sekali. Ini termasuk gejala ekstremis seperti membakar rumah ibadah dan mencemarkan kesucian agama lain yang jauh menyimpang daripada nilai al-samahah dan toleransi yang digariskan dalam Islam.

Tegahan ini bertepatan dengan firman Allah SWT yang bermaksud: "Dan janganlah kamu mencerca benda-benda yang mereka sembah selain Allah kerana mereka kelak akan mencerca Allah secara melampau batas dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah kami memperelok pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka lalu ia pun menerangkan kepada mereka akan apa yang mereka kerjakan". (Surah al-An'am:108)

Lebih jelas lagi, perlakuan buruk segelintir pelampau agama yang cuba menggugat keharmonian hidup beragama seperti ini pasti mengundang bencana dan mala petaka kepada negara jika tidak dibendung segera. Ia ibarat api dalam sekam yang boleh menimbulkan rusuhan kaum pada bila-bila masa lalu merencatkan pembangunan negara.

Lihat saja tragedi Masjid Babri di Ayodha, India yang mengorbankan kira-kira 2,000 nyawa akibat tindakan pelampau Hindu merampas masjid tersebut pada 1992. Ia kembali hangat diperkatakan menjelang keputusan penghakiman yang akan menentukan sama ada tapak masjid tersebut diserahkan kepada umat Islam atau kepada penganut Hindu yang merampas masjid tersebut.

Justeru, amanat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu supaya Pergerakan Global Kumpulan Sederhana dibina daripada semua agama untuk bekerjasama bagi memerangi dan menyisih kumpulan ekstrem yang mengancam dunia dengan ketaksuban dan pendapat yang berat sebelah perlu disambut baik oleh semua pemimpin agama di Malaysia khususnya bagi merealisasikan hasrat tersebut. Ini kerana tiada gunanya Perdana Menteri berceramah di persada dunia jika masyarakat sendiri masih skeptikal terhadap keistimewaan Islam sebagai agama rasmi di negara berdaulat ini, sehingga masih ada pihak berani mempersoalkan dan mencemarkan kesuciannya

Akhirnya, fahamilah bahawa Islam tidak pernah bersekongkol dengan mana-mana puak militan yang menyebabkan huru-hara atas nama agama. Sebaliknya, syariah Islam adalah agama yang bersifat universal untuk semua manusia termasuk golongan bukan Islam yang mendapat manfaat keamanan dan keterbukaan daripadanya.

PENULIS ialah Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru.

Source: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1001&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_03.htm

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran