Source: Mingguan Malaysia
Selak-selak surat khabar lama, terjumpalah gambar ini. Nostalgik bukan? Suatu gambaran cara kita masak dodol zaman dulu-dulu. Elok untuk kenangan bersama.
Source: Mingguan Malaysia.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Selasa, 23 Februari 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
By MOHAMAD BAKRI DARUS This Malay delicacy is usually served at wedding feasts in Kedah. NOT many people are familiar with gulai batang pisa...
6 ulasan:
kacau dodol tak penah .. tapi kacau bubur asyura versi pantai timur pernah le ... lenguh mak aii ..lambat noo masaknye ..
saya kalau makan dodol mmg suka. bab mngacau dodol, tu yg jadi masalahnya....siksa!
Kalau sedang cair lagi dodol tu, takpe le Jijah. Bila bertambah pekat, tau le penatnye. Besembor peluh.
Tapi jangan kata deras-deras (kuat-kuat), dengor dek mamak kedai tu, dibuatnya pesembor sepuluh - sape nak makan?
En. Piewahid - apa kabo orang Merapoh. Sebenornye buah merapoh tu ialah jenis buah kundang jugak, tapi lebih kecik dari buah kundang.
Kenapa dia disebut merapoh? Orang tua di kampong kawan kata, dia rapuh dan ghangup ( ghen alif gha wau fa) - ejaan sekarang rangup! Maknanya bila dimakan dia tak lembik.
Panjang pulok cerita kawan pasa Merapoh.
Ok pasa dodol ni, kawan tak tau pasa apa disebut dodol? Membuatnya masya Allah hu Rabbi, kalu buleh mase tu nak lari. Mase kawan kecik dulu kacau dodol di rumah datok - semua sepupu ade belake. Memang tok leh nak lari.
Tapi di Sumatra, dodol betukar name jadi "Gelamai" - ce tengok di sini:-
http://1.bp.blogspot.com/_Xi6uQLrHcQo/Sr72pRaDuhI/AAAAAAAAHlc/zEFD0QASW0c/s1600-h/GELAMAI-%28KECIL%29%282%29.jpg
Tn.Hj.
Di Lepih ni, orang Budu, Chat, Tualang Padang buat dodol pakai gula kabung ngan tepung pulut. Kalau pakai gigi kedai, alamatnya sama-sama ke dalam. Rege sekilo dah ningkat ke RM 20/.le ni.
Tuan Haji Hashim,
Betul tu, kawasan di situ - Budu, Chat, Tualang Padang sampai ke Jerangsang, Tanjong Besor, kabung bepemelok besor nye. Tanah subor Tuan Haji.
Kala dibuat dodol dengan gula kabong, manihye susah nak ngabo - kawwww punya. Warna dodol pun clear semacam, tak itam sangat.
Labon pasa Lepih ni teringat air asam belimbing buluh yang ditanak dalam tong minyak gas dulu-dulu, sampai tingga secupak je airnye. Potong cabai, bawang, cicah ikan tengalan panggang. Payah nak cerite Tuan Haji.
Catat Ulasan