Source: Mingguan Malaysia
Selak-selak surat khabar lama, terjumpalah gambar ini. Nostalgik bukan? Suatu gambaran cara kita masak dodol zaman dulu-dulu. Elok untuk kenangan bersama.
Source: Mingguan Malaysia.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Selasa, 23 Februari 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online Tarikh siar: 02 Oktober 2010. Oleh ZUARIDA MOHYIN, Gambar ASMARUDDIN JAMALUDDIN KOMBINASI reka bentuk seni bi...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
إدريس تالو Idris Talu Gunung Brinchang dilihat dari Kea Farm. Stesen pemancar Gunung Brinchang, terletak di puncak...
-
Oleh KHAIRUL ABIDIN NUAR khairul.nuar@utusan.com.my LENGGONG 15 Jan. - Siapa sangka Lembah Lenggong yang diiktiraf seba...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إدريس تالو Idris Talu Universiti Terbuka Malaysia telah banyak memberikan peluang kepada mereka yang telah bekerja tetapi ingin terus...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
6 ulasan:
kacau dodol tak penah .. tapi kacau bubur asyura versi pantai timur pernah le ... lenguh mak aii ..lambat noo masaknye ..
saya kalau makan dodol mmg suka. bab mngacau dodol, tu yg jadi masalahnya....siksa!
Kalau sedang cair lagi dodol tu, takpe le Jijah. Bila bertambah pekat, tau le penatnye. Besembor peluh.
Tapi jangan kata deras-deras (kuat-kuat), dengor dek mamak kedai tu, dibuatnya pesembor sepuluh - sape nak makan?
En. Piewahid - apa kabo orang Merapoh. Sebenornye buah merapoh tu ialah jenis buah kundang jugak, tapi lebih kecik dari buah kundang.
Kenapa dia disebut merapoh? Orang tua di kampong kawan kata, dia rapuh dan ghangup ( ghen alif gha wau fa) - ejaan sekarang rangup! Maknanya bila dimakan dia tak lembik.
Panjang pulok cerita kawan pasa Merapoh.
Ok pasa dodol ni, kawan tak tau pasa apa disebut dodol? Membuatnya masya Allah hu Rabbi, kalu buleh mase tu nak lari. Mase kawan kecik dulu kacau dodol di rumah datok - semua sepupu ade belake. Memang tok leh nak lari.
Tapi di Sumatra, dodol betukar name jadi "Gelamai" - ce tengok di sini:-
http://1.bp.blogspot.com/_Xi6uQLrHcQo/Sr72pRaDuhI/AAAAAAAAHlc/zEFD0QASW0c/s1600-h/GELAMAI-%28KECIL%29%282%29.jpg
Tn.Hj.
Di Lepih ni, orang Budu, Chat, Tualang Padang buat dodol pakai gula kabung ngan tepung pulut. Kalau pakai gigi kedai, alamatnya sama-sama ke dalam. Rege sekilo dah ningkat ke RM 20/.le ni.
Tuan Haji Hashim,
Betul tu, kawasan di situ - Budu, Chat, Tualang Padang sampai ke Jerangsang, Tanjong Besor, kabung bepemelok besor nye. Tanah subor Tuan Haji.
Kala dibuat dodol dengan gula kabong, manihye susah nak ngabo - kawwww punya. Warna dodol pun clear semacam, tak itam sangat.
Labon pasa Lepih ni teringat air asam belimbing buluh yang ditanak dalam tong minyak gas dulu-dulu, sampai tingga secupak je airnye. Potong cabai, bawang, cicah ikan tengalan panggang. Payah nak cerite Tuan Haji.
Catat Ulasan