TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Ahad, 28 Februari 2010

Embun Pagi, di pinggiran Danau Maninjau

By Idris Ismail Talu

Gambar kenangan semasa melawat ke Embun Pagi di pinggiran Danau Maninjau di Sumatra Barat (Minangkabau).

Penulis bersama isteri, anak dan menantu sedang menikmati sarapan pagi di sebuah resort di Embun Pagi.©idrisismailtalu@2010

4 ulasan:

Hashim Zabidi berkata...

Tuan Haji,

Kawan pernah pergi ke Danau Toba. Singgah makan jagung di Simarjarunjung. Orang batak di Pulau Samosir rumah dua tingkat. Tingkat atas tempat duduk di bawah kandang babi. Alahan! batak...batak...

Idris Talu berkata...

Tuan Haji Hashim,

Di Embun Pagi, cuaca selalunya sejuk - itulah sebabnya namanmya pun Embun Pagi. Terletak di daerah Matur, di pinggir Danau Maninjau.

Kalau balik kampong, saya selalu tidor semalam di Embun Pagi - ada resort cantik di situ. kawasan ini agak berangin, mungkin di puncak bukit. Pemandangan alam sekeliling cukup indah.

Cuma, untuk sampai ke sini mesti melalui Kelok 44, perjalanan pendakian bukit yang curam di mana terdapat 44 selekoh bahaya - kalah jalan Teranum-Gap-Kuala Kubu Baru dari segi koner baringnya.

Sekian dulu Tuan Haji.

M.D.Saib berkata...

Assalaamu'alaikum wa rahmatullahi wa barakaatuhu

Tentu engku Idris tidak pula lupa menengok keindahan pemandangan dari Puncak Lawang ke arah hamparan Danau Maninjau di bawah....

Wassalamu'alaikum

Idris Talu berkata...

Wa’alaikumussalam wa rahmatullahi wa barakatuhu,

Batua bana angku Dafiq – ambo alah singgah di banyak tampek sa panjang kelok 44. Ado sabahagian kodak iko ambo upload dalam blog ambo di:
http://idristalu.blogspot.com/2009/06/minangkabau-2007-revisit.html

Sapanjang kelok 44, rancak bana pamandangan di siko. Ndak pueh mato mancaliak suasano sakuliliang Maninjau nan sabana rancak. Nagari awak sasuai bana dijadikan tujuan turis manca negara.

Tabek Patah alah banyak barubah kini. Kalau daulu lantainya cuman tanah – kini alah baganti keramik rancak dicaliak – barasiah.

Semoga Ranah baansua-ansua jadi tumpuan turis.

Wassalam ualaikum.

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran