TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Jumaat, 24 September 2010

Malaysia ke-26 daya saing global.

Sumber: Berita Harian Malaysia Online.
Tarikh siar: 10 September 2010.


Oleh Ahmad Fiesal Othman, fsal@bharian.com.my


Negara catat skor tertinggi dalam Indeks Hak Perundangan

MALAYSIA menduduki tangga ke-26 dalam Laporan Daya Saing Global 2010-2011 Forum Ekonomi Dunia (WEF) dengan peningkatan dalam Indeks Daya Saing kepada 4.88 daripada skor maksimum tujuh berbanding 4.87 sebelumnya.

Di kalangan 22 negara Asia Pasifik, Malaysia berada di kedudukan kelapan, mendahului negara seperti China, Thailand, India, Indonesia, Filipina dan Pakistan. Sementara itu, negara paling berdaya saing secara keseluruhannya pula adalah Switzerland, Sweden, Singapura, Amerika Syarikat, Jerman, Jepun, Finland, Belanda, Denmark dan Kanada, kata laporan berkenaan.

Malaysia mencatatkan skor tertinggi dalam Indeks Hak Perundangan bersama-sama dengan Hong Kong dan Singapura, sambil negara juga mendapat skor tinggi dalam Indeks Kekuatan Melindungi Pelabur dengan menduduki tangga keempat selepas New Zealand, Singapura dan Hong Kong.

WEF, yayasan bukan berorientasikan keuntungan yang terletak di Geneva, melancarkan Laporan Daya Saing Global itu bertujuan memberi ringkasan mengenai daya saing keseluruhan ekonomi di dunia yang mana untuk laporan 2010-2011 itu, sejumlah 139 negara dikaji berbanding 133 negara pada laporan 2009-2010.

Mengulas Laporan Daya Saing Global 2010-2011 itu, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata di samping menerima makluman mengenai beberapa bidang perlu diperbaiki, laporan itu turut menekankan beberapa elemen positif mengenai ekonomi Malaysia.
Beliau berkata, Malaysia menduduki tangga ke-11 dan ke-10 untuk kemudahan pembiayaan melalui ekuiti tempatan dan kemudahan untuk mendapatkan pinjaman dalam laporan 2010-2011 itu berbanding masing-masing ke-15 dan ke-13 dalam laporan 2009-2010.

“Kesediaan modal teroka, kekukuhan bank, ketelusan peraturan dalam pertukaran sekuriti turut menyumbang kepada pembangunan pasaran kewangan di Malaysia.

“Malaysia juga telah menunjukkan prestasi baik dalam kecanggihan perniagaan dengan menduduki tangga ke-25 dan dan inovasi di tangga ke-24 yang adalah satu petanda yang bagus untuk masa hadapan,” katanya.

Mustapa berkata, pada masa sama ada beberapa cadangan baik daripada laporan itu mengenai bidang yang perlu ditingkatkan .

Beliau berkata, empat teras utama yang memberi kesan terhadap kedudukan Malaysia adalah Pendidikan Tinggi dan Latihan yang berada di kedudukan ke-49 dalam laporan 2010-2011 itu berbanding ke-41 dalam laporan 2009-2010, Institusi di kedudukan ke-42 berbanding 43 sebelumnya, Kesediaan Teknologi di kedudukan ke-40 berbanding ke-37 sebelumnya dan Kecekapan Pasaran Buruh di tangga ke-35 berbanding ke-31 sebelumnya.

“Antara langkah proaktif kerajaan meningkatkan daya saing Malaysia adalah Model Baru Ekonomi (MBE) yang menekankan kepada pencapaian pendapatan tinggi, program Transformasi Kerajaan (GTP) untuk meningkatkan kecekapan kerajaan dan pelaksanaan inisiatif di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMKe-10),” katanya.

Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Malaysiake-26dayasaingglobal/Article/index_html

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran