By Idris Ismail Talu.
Dodol merupakan sejenis makanan Melayu yang bukan saja terkenal seantero Nusantara (yang merangkumi Indonesia, Malaysia, Singapura, Thailand Selatan, Brunai dan Filipina) ini – malah telah menjangkaui ke Zanzibar di Afrika, di India Selatan, di Sri Langka dan juga Iran.
Dodol juga dikenali dalam pelbagai nama mengikut lokasi penggemarnya. Di Burma ianya dikenali sebagai kalama. Di Palembang Indonesia, dodol disebut gelamai, sementara di Zanzibar, ianya disebut sebagai halva.
Bahan asas untuk membuat dodol ialah tepung beras pulut, santan kelapa dan gula. Namun begitu ramai penggemar dodol mencampurkan bahan-bahan lain mengikut kegemaran masing-masing. Misalnya bila dicampur dengan isi durian atau lempuk durian, ianya akan dinamakan sebagai dodol durian.
Ada penggemar dodol mencampurkan dodol dengan isi buah nangka yang lazat dan wangi, menjadikannya sebagai dodol nangka.
Sementara dodol Garut terkenal kerana ianya adalah hasil produk penduduk Garut. Malah kaum Cina sendiri telah mengolahkan sejenis dodol dengan campuran gula kelapa yang dikenali sebagai dodol Cina, terkenal di kalangan masyarakat Cina Indonesia.
Memasak dodol mengambil masa yang agak lama – sekitar lapan hingga sembilan jam. Apabila dodol sudah pekat dan bila disentuh dengan jari, ianya tidak melekat lagi, ianya sudah selesai dimasak dan boleh disejukkan dan disimpan.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 2 Mei 2011
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu Pantai Pasir Panjang, di daerah Manjung, Perak memang cukup indah. Pantainya cukup panjang, sesuai dengan namanya. ©IdrisTalu@...
-
Meriam Malam Raya 2009 Kg Talang Video- ihsan Youtube.
-
By Idris Ismail Talu. Cucu Idris Talu sudah pandai makan roti. Senyum kat atok tu! http://idristalu.blogspot.com/
-
إدريس تالو Idris Talu Sekumpulan ribuan ikan bilis yang penulis temui berlegar-legar di jeti Pulau Manukan, Sabah. http://idristalu...
-
By Idris Talu The widening (extension) from four-lane to eight-lane PLUS highway along the Ipoh township for the purpose of reducing traffi...
-
By Idris Talu Kenangan semasa bekursus peringkat awal di Telecom Training College, Jalan Semarak, Kuala Lumpur. Mengikut catatan di belaka...
-
By Idris Ismail Talu. Pahang Club di Kuala Lipis, Pahang. Banyak kenangan semasa bertugas di sini awal 1970an dahulu. Pahang Club dibina sej...
-
Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 Tarikh: 10 - 11 Januari 2014 Tempat: Dataran Lenggong. Pelancaran oleh: YB Dato...

2 ulasan:
Dodol orang kampungku
liat hitam berbuku-buku
gulanya, gula kabung
sedap rasanya makan tak jemu.
Dodol Perak Dodol Pahang
Kedua-duanya dicampur durian,
Rasanya lazat bukan kepalang
Nak makan banyak kesian ke badan.
Ikan puyu ikan keli
Dimasak asam dengan maman,
Makan dodol baru sekali
Sedapnya terasa berzaman-zaman.
Catat Ulasan