By Idris Ismail Talu.
Dodol merupakan sejenis makanan Melayu yang bukan saja terkenal seantero Nusantara (yang merangkumi Indonesia, Malaysia, Singapura, Thailand Selatan, Brunai dan Filipina) ini – malah telah menjangkaui ke Zanzibar di Afrika, di India Selatan, di Sri Langka dan juga Iran.
Dodol juga dikenali dalam pelbagai nama mengikut lokasi penggemarnya. Di Burma ianya dikenali sebagai kalama. Di Palembang Indonesia, dodol disebut gelamai, sementara di Zanzibar, ianya disebut sebagai halva.
Bahan asas untuk membuat dodol ialah tepung beras pulut, santan kelapa dan gula. Namun begitu ramai penggemar dodol mencampurkan bahan-bahan lain mengikut kegemaran masing-masing. Misalnya bila dicampur dengan isi durian atau lempuk durian, ianya akan dinamakan sebagai dodol durian.
Ada penggemar dodol mencampurkan dodol dengan isi buah nangka yang lazat dan wangi, menjadikannya sebagai dodol nangka.
Sementara dodol Garut terkenal kerana ianya adalah hasil produk penduduk Garut. Malah kaum Cina sendiri telah mengolahkan sejenis dodol dengan campuran gula kelapa yang dikenali sebagai dodol Cina, terkenal di kalangan masyarakat Cina Indonesia.
Memasak dodol mengambil masa yang agak lama – sekitar lapan hingga sembilan jam. Apabila dodol sudah pekat dan bila disentuh dengan jari, ianya tidak melekat lagi, ianya sudah selesai dimasak dan boleh disejukkan dan disimpan.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 2 Mei 2011
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
إدريس تالو Idris Talu Universiti Terbuka Malaysia telah banyak memberikan peluang kepada mereka yang telah bekerja tetapi ingin terus...
2 ulasan:
Dodol orang kampungku
liat hitam berbuku-buku
gulanya, gula kabung
sedap rasanya makan tak jemu.
Dodol Perak Dodol Pahang
Kedua-duanya dicampur durian,
Rasanya lazat bukan kepalang
Nak makan banyak kesian ke badan.
Ikan puyu ikan keli
Dimasak asam dengan maman,
Makan dodol baru sekali
Sedapnya terasa berzaman-zaman.
Catat Ulasan