TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Rabu, 22 Februari 2012

Kereta Malaysia berinternet

Oleh Afiq Hanif, afiq@hmetro.com.my

PROTON Holdings Bhd (Proton), pengeluar kereta nasional pertama negara muncul syarikat kenderaan pertama di Malaysia yang melancarkan kereta penumpang dengan kemudahan Internet rangkaian 4G bermula dengan model terbaru Proton P3-21A.

Serentak itu, Proton turut mengumumkan kesediaan perkhidmatan Internet dalam kebanyakan kenderaan dikeluarkan syarikat pada masa depan yang menggunakan kemudahan disediakan pembekal akses Internet 4G, YTL Communications Sdn Bhd (YTL Communications).

Pengarah Urusan Kumpulan Proton, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, Proton sedia memberi nilai tambah dalam kenderaan keluaran mereka pada masa depan bagi memenuhi permintaan pengguna kerana industri automotif bukan lagi tertumpu pada rekaan semata-mata, tetapi mahukan nilai tambah.

“Justeru, kami mengambil keputusan untuk melangkah ke depan memberikan nilai tambah yang diidamkan pengguna,” katanya selepas melancarkan kereta dilengkapi akses Internet Yes 4G pertama di Kuala Lumpur, semalam.

Turut hadir Pengarah Eksekutif Yes, Datuk Yeoh Seok Hong.

Beliau berkata, Proton bekerjasama dengan YTL Communications selama setahun bagi membangunkan teknologi dalam kenderaan yang mengandungi modem jenis Huddle dan tiga slot bagi peranti mudah alih, iPad.

“Ia antara usaha kami ke arah penjenamaan semula Proton selain menawarkan pengguna keselesaan dan kelajuan yang lebih hebat ketika berada di jalan raya,” katanya.

Rangkaian Yes 4G kini mempunyai 65 peratus liputan di seluruh negara selain mempunyai akses kukuh di sepanjang 960 kilometer Lebuhraya Utara-Selatan dan sebahagian Lebuhraya Pantai Timur.

Sementara itu, Yeoh berkata, syarikat bersedia memperluaskan kawasan liputan bagi memenuhi permintaan Internet yang meningkat.

Source: Harian Metro Malaysia Online.

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran