Idris Talu
Buah durian – namanya menggambarkan rupa buahnya, berduri. Duri ialah perkataan Melayu sejati. Oleh itu, durian ialah buah asli dari alam Melayu, alam Nusantara ini. Seluruh dunia menyebutnya sebagai durian.
Beberapa perkataan berkaitan durian tercipta. Durian runtuh, membuang buruk, tempoyak, antara perkataan yang berkaitan durian. Durian runtuh dikaitkan dengan mendapat rezeki secara tiba-tiba, tidak dijangkakan.
Membuang buruk dikaitkan dengan buah durian yang kurang sempurna, jatuh sebelum matang, atau sebelum masanya yang sebenarnya. Namun begitu, durian yang gugur sebelum masanya ini, telah diproses menjadi krispi yang lazat yang mendapat harga yang baik di pasaran.
Tempoyak pula ialah isi buah durian yang baik, dipilih untuk diasamkan untuk digunakan sebagai ramuan atau bumbu kepada pelbagai masakan berasaskan sayuran atau berasaskan ikan, biasanya ikan air tawar. Harga tempoyak lebih mahal dari harga durian biasa. Begitu juga masakan berasaskan tempoyak lebih mahal harganya dari makanan biasa tanpa tempoyak.
Isi buah durian boleh digunakan dalam pelbagai jenis kuih dan makanan. Minuman cendol durian, amat digemari terutama semasa keadaan panas terik. Isi buah durian juga dijadikan asas utama dalam pembuatan dodol durian. Aiskrim juga banyak menggunakan durian dalam pelbagai jenis dan bentuk.
Lempuk merupakan isi durian yang dimasak untuk membolehkan ianya disimpan lama tanpa menggunakan peti sejuk. Ia nya merupakan cara tradisi masyarakat Melayu sejak zaman dahulu kala menyimpan isi durian untuk tempoh yang lama.
Dunia Barat yang begitu alergik dengan durian memberikan pelbagai gelaran buruk untuk raja buah ini. Namun begitu, usaha buruk itu tidak pernah menjejaskan nilai dan mutu buah durian. Semakin ramai masyarakat dunia menghargai dan menikmati durian. Kini masyarakat Barat tidak boleh mengenepikan durian lagi, malah ikut sama menikmati durian. Mereka sendirilah yang rugi melihat orang lain dengan lahapnya menikmati kelazatan durian. Sukur, alhamdulillah, durian merupakan anugerah Tuhan untuk dunia Melayu.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 13 Februari 2012
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
(Oleh Tuan Haji Duan Yusof) Bahan-bahannya : Daging Segar (samada daging kerbau atau lembu)- Lebih Kurang 1 kilogram…Lobi...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Oleh Hafizahril Hamid TARIKH 29 Mei hari ini merupakan genap 38 tahun Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P. Ramlee pergi meninggalkan kita. ...
-
ARKIB : 09/02/2012 Ditulis oleh - Oleh HASHIM P. MAMAT utusanutara@utusan.com.my KUALA KANGSAR 8 Feb. Sungguhpun pepa...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan