TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Khamis, 12 Ogos 2010

Mufti lain tak wajar ulas ESQ

Sumber: Berita Harian Malaysia Online.


Tarikh: 2010/08/12

KUALA LUMPUR: Mufti di negeri lain sepatutnya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung status ESQ sebelum perkara itu dibincangkan dengan Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak di negeri masing-masing, kata Mufti Wilayah, Datuk Wan Zahidi Wan Teh.

Sambil mempertahankan fatwa ESQ yang sudah diputuskan, beliau berkata, ini kerana jika mufti menyatakan pendiriannya terhadap isu itu tanpa merujuk kepada jawatankuasa berkenaan ia akan menimbulkan persoalan apakah peranan sebenar jawatankuasa yang diwujudkan. Apakah peranannya sebagai `rubber stamp saja kepada mufti?

Apabila berbicara mengenai fatwa, maka ia membabitkan hukum Islam yang pada asasnya merujuk kepada hukum taklifi yang lima. Dalam hukum taklifi (yang menjelaskan mengenai perintah wajib, haram, makruh, harus, dan sunat) yang lima ini ada aulawiyat atau keutamaan.

Kemudian di sana ada undang-undang, iaitu sama ada akta atau enakmen dan selepas ini baru boleh membicarakan mengenai sesuatu yang baik seperti penyelarasan, katanya dalam kenyataan yang dipetik melalui laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan di http://www.muftiwp.gov.my, semalam.

Katanya, kenyataan bahawa mufti di negeri lain menghalalkannya adalah tidak tepat kerana mufti setiap negeri perlu membawa perkara yang hendak difatwakan kepada Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak terlebih dulu.

Beliau berkata, kenyataan yang tepat berhubung dengan isu ESQ ialah negeri lain belum mengeluarkan fatwa sama ada membenarkannya atau melarang.

Selepas ESQ diharamkan di Wilayah Persekutuan pada 10 Jun lalu, pengurusan ESQ memfailkan permohonan di Mahkamah Tinggi bagi mendapatkan kebenaran untuk membuat semakan kehakiman berhubung fatwa oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang mengharamkan modul motivasi anjurannya.

Kelmarin, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan ESQ bagi mendapatkan permohonan semakan semula dan memutuskan isu berkaitan pertikaian fatwa hanya boleh didengar dan diputuskan di mahkamah syariah.

Sementara itu, Pengurus Besar ESQ Leadership Center Sdn Bhd (ESQ), Marhaini Yusof ketika diminta mengulas keputusan mahkamah, berkata beliau menghormati apa juga keputusan ditetapkan mahkamah berhubung perkara itu.

Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MuftilaintakwajarulasESQ/Article

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran