TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Isnin, 24 Oktober 2011

Malaysia bakal jadi ekonomi digital menjelang 2020

24/10/2011 3:55pm

KUALA LUMPUR 24 Okt – Malaysia berada di landasan yang betul ke arah menjadi sebuah ekonomi digital menjelang 2020 susulan permintaan kukuh bagi teknologi baharu, kata Nielsen, penyedia analisis dan maklumat global utama.

Teknologi baharu mendapat sambutan yang tinggi ketika rakyat Malaysia bersedia bagi perubahan seperti yang ditunjukkan dalam Laporan Pengguna Digital Malaysia 2011, kata pengarah perkhidmatan pelanggan, penyelidikan khusus Nielsen Malaysia, Luca Griseri.

Program transformasi digital Malaysia akan mengubah tingkah laku pengguna, katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran laporan itu di sini, hari ini.

Griseri berkata, laporan itu mendedahkan bahawa kadar pembelian telefon pintar dan komputer tablet meningkat dengan pesat di Malaysia, dan justeru itu industri perlu memastikan akses yang mudah bagi peranti-peranti ini.

"Pemilikan telefon pintar dijangka berganda dalam tempoh 12 bulan akan datang mencapai 89 peratus daripada 48 peratus ketika ini, manakala komputer tablet dijangka mencecah 75 peratus daripada 18 peratus ketika ini,” katanya.

Laporan Pengguna Digital Malaysia 2011 mengkaji aliran teknologi dan Internet dalam pola penggunaan dan pembelian di masa depan di pasaran Malaysia. – Bernama

Source: Utusan Malaysia Online.

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran