TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Selasa, 18 Oktober 2011

Mahalnya harga makanan di China

DATUK RUHAIDINI ABD KADIR menulis dari Beijing Language and Culture University, China.

BAGI saya, ada banyak rahmat yang tersembunyi di sebalik semua takdir yang saya lalui termasuklah keputusan melanjutkan pengajian ke China, sebuah negara di Asia Timur yang merupakan negara paling ramai penduduknya di dunia dengan jumlah lebih 1.3 bilion orang.

Hidup merantau pada usia sedewasa ini mendidik saya untuk menjadi lebih 'mengerti dan berani' menghadapi segala macam rintangan sementelah saya 'sebatang kara' di bumi China yang diperintah Parti Komunis China, di bawah sistem satu parti.

Antara rencam cabaran yang terpaksa saya hadapi ialah kesan harga makanan yang tinggi dan meningkat di China yang bukan sahaja menjadi masalah utama rakyat miskin di tanah besar ini tetapi tempiasnya turut dirasai oleh saya (yang mengambil cuti belajar tanpa gaji).

Ironinya, harga makanan yang tinggi di China meningkatkan inflasi dan menyumbang kepada penurunan yang ketara dalam pendapatan sebenar golongan miskin yang membelanjakan sebahagian besar daripada pendapatan mereka untuk makanan.

Terkini, indeks harga pengguna China (September) berada pada paras 6.1 peratus berbanding 6.5 peratus pada Julai lalu sekali gus mengakibatkan kadar inflasi China meningkat lebih 5 peratus untuk tiga bulan berturut-turut, lebih tinggi daripada sasaran kerajaan iaitu empat peratus setahun.

Menurut Biro Statistik Negara (NBS), harga makanan yang meningkat 14.8 peratus di China pada Julai lalu dan terbaru pada paras 13.4 peratus dilihat mampu menyusahkan rakyat berpendapatan rendah yang mana makanan merangkumi satu pertiga daripada perbelanjaan bulanan bagi purata pengguna di China.

Kos makanan melonjak, sebahagiannya berpunca akibat cuaca buruk misalnya ekoran banjir selama berminggu-minggu disebabkan hujan berpanjangan di seluruh selatan China mengakibatkan banyak kawasan di wilayah Hubei dan Zhejiang, termasuk lebih 432,200 hektar tanah pertanian ditenggelami air.

Banjir tersebut menyusuli kemarau buruk selama kira-kira 200 hari yang melanda tengah China di sepanjang Sungai Yangtze, menjejaskan lebih 1.3 juta hektar tanah pertanian di tujuh wilayah yang menjadi pengeluar utama makanan di China.

Justeru, dalam menghadapi kos sara hidup yang tinggi di Beijing, saya mengamalkan kehidupan bersederhana dan berjimat cermat dalam berbelanja. Setiap hari ke sekolah, saya membawa bekal makanan yang saya masak sendiri - nasi goreng, mi hon goreng atau paling tidak, roti telur (French Toast) sebagai sarapan pagi sekali gus menu makan tengah hari.

Boleh dibilang dengan jari berapa kali saya mengunjungi kantin atau menjamu selera di kedai-kedai makan (Muslim) sekitar kampus. Bukan kedekut, tetapi saya 'tidak sanggup' membayar harga makanan siap dimasak yang agak mahal jika dibandingkan dengan di Malaysia.

Pengalaman pertama kali makan di sebuah kedai makan (Muslim) memeranjatkan saya apabila saya terpaksa membayar RMB32 (sekitar RM16) untuk semangkuk nasi putih dengan lauk ayam dan sayur goreng.

Harga semangkuk 'lamian' (mi sup dengan campuran sayur dan 3,4 hiris daging lembu) ialah RMB22 (sekitar RM11) manakala harga secawan teh susu (paling murah) yang pernah saya jumpa di Beijing ialah RMB12 (RM6).

Harga makanan dan minuman yang saya sebut itu merupakan harga di kedai makan yang bertaraf 'biasa-biasa sahaja' bukan hotel atau restoran lima bintang.

Justeru, ada satu hal yang tidak boleh dinafikan bahawa rakyat Malaysia di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bertuah kerana kerajaan prihatin dalam memperluas dan mempromosi Menu Rakyat 1Malaysia.

Dengan harga maksimum RM2 bagi sarapan pagi dan RM4 bagi makan tengah hari, Menu Rakyat 1Malaysia menawarkan pakej menu makanan popular pada harga yang sangat berpatutan yang tidak mungkin kita jumpa di mana-mana negara di dunia ini termasuk di Beijing.

Pada waktu ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sedang giat berusaha memastikan penglibatan 700 pengusaha yang telah mengambil bahagian dalam projek Menu Rakyat 1Malaysia diperluaskan kepada 3,000 pengusaha pada akhir 2012.

Untuk mengembangkan lagi langkah ini, kerajaan menggalakkan semua pengusaha kafeteria di pejabat kerajaan dan swasta melaksanakan inisiatif Menu Rakyat 1Malaysia. Bertuahnya kita!

Hakikatnya, makanan merupakan bahagian yang besar dalam perbelanjaan sesebuah keluarga termasuklah sesebuah keluarga yang miskin di sesebuah negara. Justeru, peningkatan harga makanan merupakan ancaman kepada pembangunan sedunia dan kestabilan sosial.

Melalui cabaran besar ini, saya tidak dapat bayangkan bagaimana sesebuah keluarga yang miskin di China menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat dengan harga barangan keperluan harian yang sangat tinggi.

Di China, harga sekilogram gula ialah RMB21 (sekitar RM10.50) dan angka itu berkali-kali ganda lebih mahal berbanding di Malaysia iaitu RM2.30 sekilogram (harga pasaran RM2.50 - subsidi kerajaan 20 sen bagi setiap kilogram). Bagi sekilogram tepung di China dijual pada harga RMB5 (RM2.50) berbanding RM1.35 dijual di Malaysia (harga pasaran RM1.90 - subsidi kerajaan 55 sen).

Minyak masak berasaskan sawit seperti skim subsidi kerajaan Malaysia yang dijual RM2.50 sekilogram (harga pasaran RM3.90 - subsidi kerajaan RM1.40 bagi setiap kilogram) tidak popular di China berbanding minyak masak berasaskan kacang soya yang dijual pada harga RMB16 sekilogram (RM8) atau minyak masak berasaskan kacang tanah RMB23 sekilogram (RM11.50).

Jika dibandingkan dengan China, harga petrol di Malaysia juga masih jauh lebih murah. Harga Petrol RON95 di Malaysia dijual RM1.90 seliter (harga pasaran RM2.75 subsidi kerajaan 85 sen bagi setiap liter) manakala Petrol RON97 dijual pada harga RM2.80 seliter. Harga Petrol RON93 di China dijual RMB7.79 seliter (kira-kira RM3.90 seliter) manakala Petrol RON95 dijual pada harga RMB8.29 seliter (kira-kira RM4.15 seliter).

Sebagai bukti keprihatinan kepada rakyat Malaysia terutama golongan berpendapatan rendah, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mewujudkan Kedai Rakyat 1Malaysia juga salah satu langkah membantu meringankan beban rakyat khususnya golongan miskin.

Hakikatnya, kenaikan harga barangan dan petrol merupakan satu fenomena global. Pun begitu, kerajaan sentiasa prihatin memberi perhatian kepada isu-isu yang menjadi keluh-kesah rakyat terutama mengurangkan bebanan peningkatan kos sara hidup di Malaysia.

Source: Utusan Malaysia Online.

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran