TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Ahad, 31 Julai 2011

Buah Mentega atau Seralat

By Idris Ismail Talu.

Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain di Malaysia, namanya ialah buah mentega atau mentiga. Nama saintifiknya ialah “Diospyros blancoi” – merupakan tumbuhan hutan yang sememangnya berasal dari Malaysia.

Rupa buah seralat atau mentega yang cukup matang di pohonnya.

Pokok seralat atau mentega ini semakin sukar ditemui mungkin kerana buahnya kurang digemari. Saiz buahnya yang hampir sebesar kepal tangan manusia normal itu berwarna hijau keperangan semasa ianya muda dan bertukar kemerahan bila hampir matang atau masak.

Rupa buah seralat atau mentega yang cukup matang.

Kulit buahnya mempunyai bulu-bulu halus seperti bulu miang batang buluh itu – agak menyakitkan jika terkena kulit badan kita. Oleh itu amat elok kita menggunakan sarung tangan apabila memegang buah mentega ini.

Buah seralat atau mentega di pokoknya.

Sebelum mengupas kulit buahnya, elok digosokkan kulit buah itu kepada sabut kelapa atau kain lusuh untuk menghilangkan bulu-bulu halus umpama baldu di sekeliling buahnya. Setelah kulitnya bersih dari bulu yang miang itu, elok juga buah tersebut dibasuh dengan air bersih supaya buah mentega kita lebih sesuai untuk dimakan. Selepas itu barulah dikupas kulitnya.

Rupa pokok seralat atau mentega di sebuah kampung.

Rupa buah seralat atau mentega yang belum matang.

Apabila cukup masak, biasanya buah mentega ini akan gugur sendiri ke tanah. Rasa buahnya yang sudah cukup masak tidaklah berapa manis tetapi agak lemak - hampir sama seperti timun betik atau timun suri. Mungkin kerana itu ianya dinamakan buah mentega. Baunya agak wangi dan sesuai untuk dimakan bersama ice cream.

4 ulasan:

sonata anak kancil berkata...

salam - saya pun ada tulis buah mentega ini - sebab baru jumpa & makan buat pertama kali tentang buah ini di rumah pak sedara...

selamat menjalani ibadah puasa

Idris Talu berkata...

Wa'alaikumussalam cikgu Sonata,

Kita sama-sama bertanggungjawab untuk berusaha agar tumbuhan berdaun dan berbuah yang menjadi sayuran dan makanan generasi terdahulu terus dikembangbiakkan di negara kita.

Sayuran seperti sanglang, cemperai, mengkudu, pegaga dan banyak lagi - elok sangat terus ditanam dan dibiakkan.

Begitu juga tumbuhan berbuah seperti jas @ perian, kasai, mentega @ seralat, keranji dan sebagainya - juga dikembangbiakkan, agar generasi kini dan akan datang tahu tumbuhan asal kita. Kini pun telah ada orang kita mengatakan pokok kasai berasal dari Brazil!

Wassalam.

Norlis Md Halid berkata...

Dimana nak cari buah nii... area kl.. klu ada pos laju pun ok jg.. emel sy, norlis.mh@gmail.com thanks.

Norlis Md Halid berkata...

Dimana boleh dapat buah ni? Area kl. Klu ada sy nak beli. Boleh pos saja.. norlis.mh@gmail.com

CLICK NOW

ANDA TETAMU BLOG SAYA

Tajuk Kegemaran