إدريس تالو
Idris Talu
Rumpai laut yang seakan-akan buah anggur kecil ini dikenali sebagai “latok” di Filipina dan Sabah. Kepada penduduk Jepun terutama mereka yang berada di sekitar Okinawa, “latok” disebut sebagai umi-budō (海ぶどう), yang bermaksud "anggur laut".
Nama saintifik “Latok” ialah; Caulerpa lentillifera yang merupakan sejenis rumpai laut dari spesies Caulerpa. Teksturnya “Latok” yang lembut serta rasanya yang enak dimakan, cepat digemari ramai peminat makanan berkhasiat untuk kesihatan badan.
Ada juga penggemar rumpai laut ini menyebutnya sebagai “green caviar”.
Idris Talu
Rumpai laut "Latok" @ Umi budo @ anggur laut.
Rumpai laut yang seakan-akan buah anggur kecil ini dikenali sebagai “latok” di Filipina dan Sabah. Kepada penduduk Jepun terutama mereka yang berada di sekitar Okinawa, “latok” disebut sebagai umi-budō (海ぶどう), yang bermaksud "anggur laut".
Nama saintifik “Latok” ialah; Caulerpa lentillifera yang merupakan sejenis rumpai laut dari spesies Caulerpa. Teksturnya “Latok” yang lembut serta rasanya yang enak dimakan, cepat digemari ramai peminat makanan berkhasiat untuk kesihatan badan.
Ada juga penggemar rumpai laut ini menyebutnya sebagai “green caviar”.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan