TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Rabu, 3 Ogos 2011

Pekan Sari Changkat Jering

By Idris Ismail Talu.

Bangunan Koperasi Pasar Minggu Changkat Jering.

Pekan Sari (Sehari) di kampung Changkat Jering merupakan suatu inisiatif masyarakat Melayu di kampung tersebut untuk turut aktif dalam dunia perniagaan. Walau pun ianya berasal dari pekan sari di Changkat Jering, namun telah ramai pula dari mereka yang memulakan perniagaan di sini telah mengembangkan perniagaan mereka ke pekan-pekan sari di tempat lain pula.

Pekan-pekan sari di dalam negeri Perak Darul Ridzuan ini, seperti juga di negeri-negeri lain dijalankan pada hari-hari yang berbeza. Ada pekan sari yang dijalankan pada hari Ahad, ada pula mengadakannya pada hari Isnin, Selasa dan seterusnya.

Oleh itu, para peniaga pekan sari boleh bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. Mereka sebenarnya boleh berniaga sepanjang minggu atau sepanjang pekan sari jika mereka mahu.

Sementara pekan sari Changkat Jering ini pula diadakan pada setiap hari Sabtu. Di sini kita boleh menemukan sayuran tradisi orang Melayu seperti pucuk beko (di bawah ini), pucuk maman, ulam-ulam tradisi seperti kerdas, jering serta petai.

Pucuk beko atau bonglai.

Petai - sejenis ulam kesukaan semua rakyat Malaysia.

Ulam kerdas atau kenuak atau geduak.

Kerdas yang masih berkulit.

Ulam petai - kesukaan semua rakyat Malaysia.

Terung belanda atau terung cawing.

Limau manis tempatan.

Ulam jering atau jengkol.

Buah nam-nam.

Buah salak tempatan.

Buah sentul @ setoi.

Asam gelugur yang telah dikeringkan.

Ikan sepat kering.

Buah ciku atau sawo.

Udang basah pun ada.

Ikan kering dari ikan air tawar.

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran