By Idris Ismail Talu.
Sesuai dengan suasana Ramadhan yang mulia ini, makanan yang segar cukup sesuai dengan keperluan badan kita. Oleh kerana itu, kali ini penulis makan sedikit nasi dengan berulamkan kacang panjang yang muda dan batang lambuk atau kemumu mentah dikawankan dengan sambal tempoyak - melilih air liur dibuatnya.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
(Oleh Tuan Haji Duan Yusof) Bahan-bahannya : Daging Segar (samada daging kerbau atau lembu)- Lebih Kurang 1 kilogram…Lobi...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Talu While some of us busy taking bath, activities in the kitchen must go on. Preparation for dinner runs smoothly. I like to make ...
-
Mekah & Madinah 1428H/2007M By Idris Talu Masih di Mina - 11 Zulhijjah 1428 Tapi masih 19 Disember 2007. (Dalam Islam, masuk sahaja Mag...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Talu Will it become reality this year? ©IdrisTalu@2009
-
By Idris Talu The regional colloquium for tutors and facilitators of Open University Malaysia (OUM) was held in Cinta Sayang Golf & Coun...
2 ulasan:
Kalau makan nasi berulamkan ulaman mentah seperti jering,petai, kerdas,bunga keladan, pucuk ulam raja, pucuk selon, pucuk jambu golok dan sambalnya pula sambal tempoyak, sambal belacan dipenyek dengan belimbing buluh masak, budu dan cengcaluk nasinya tak boleh sikit-sikit, Tuan haji. Pendeknya lepas tuh panjang tidurnya.
Betul amat Tuan Haji!
Orang kita dulu-dulu, kalau ke kebun atau ke huma, bawak bekal nasik dengan sambal serta ikan kering saja. Segala macam jenih ulam, pakai kutip saja di dalam kebun - ada pegaga, ada pucuk mata itik, ada pucuk putat, pucuk petai belalang pun boleh dibuat ulam.
Itulah makanan Pak Tani kita dulu kala.
Catat Ulasan