By Idris Ismail Talu.
Sesuai dengan suasana Ramadhan yang mulia ini, makanan yang segar cukup sesuai dengan keperluan badan kita. Oleh kerana itu, kali ini penulis makan sedikit nasi dengan berulamkan kacang panjang yang muda dan batang lambuk atau kemumu mentah dikawankan dengan sambal tempoyak - melilih air liur dibuatnya.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Oleh ROS MAHWATI AHMAD MOKHTAR JUBAH sering dikaitkan dengan masyarakat Arab yang tinggal di Timur Tengah. Mengikut Kamus Dewan, jubah ialah...
-
By Idris Ismail Talu. Semalam, 23 September 2010, penulis dapat bersama-sama beramai-ramai dengan sebahagian dari kaum keluarga Kumpulan Met...
-
Sumber: Mingguan Malaysia Online Tarikh siar: 26/09/2010. Oleh Hafizahril Hamid LAMBAIAN Kaabah sememangnya menggamit keinginan kita semua u...
-
By Idris Ismail Talu. Lampu minyak tanah @ pelita minyak gas. Pelita minyak tanah ini banyak digunakan terutamanya di rumah-rumah kampong di...
-
KETENANGAN di pekan Labis sedikit terganggu seminggu dua ini. Ini adalah kerana satu proses demokrasi sedang berlangsung di situ. Hujung min...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Malaysia telah melancarkan pelbagai inisiatif untuk memajukan sektor pelancongan, yang membawa masuk sumber pendapatan negara...
-
Keindahan alam semula jadi ciptaan Allah Ta'ala cukup indah dan menawan hati setiap insan seni yang tahu menikmati anugerah Illahi itu. ...
-
By Idris Ismail Talu . Mee kari Kak Yah memang terkenal di Ipoh. Kenapa dinamakan sebagai "Mee Kari Kak Yah?" Sebenarnya penulis s...
2 ulasan:
Kalau makan nasi berulamkan ulaman mentah seperti jering,petai, kerdas,bunga keladan, pucuk ulam raja, pucuk selon, pucuk jambu golok dan sambalnya pula sambal tempoyak, sambal belacan dipenyek dengan belimbing buluh masak, budu dan cengcaluk nasinya tak boleh sikit-sikit, Tuan haji. Pendeknya lepas tuh panjang tidurnya.
Betul amat Tuan Haji!
Orang kita dulu-dulu, kalau ke kebun atau ke huma, bawak bekal nasik dengan sambal serta ikan kering saja. Segala macam jenih ulam, pakai kutip saja di dalam kebun - ada pegaga, ada pucuk mata itik, ada pucuk putat, pucuk petai belalang pun boleh dibuat ulam.
Itulah makanan Pak Tani kita dulu kala.
Catat Ulasan