By Idris Ismail Talu
Tapai ubi kayu merupakan salah satu makanan tradisi orang Melayu sejak beberapa lama dahulu. Cukup mudah untuk membuat tapai. Apa yang diperlukan ialah ubi kayu yang sesuai untuk dibuat tapai.
Selepas dibersihkan ubi tersebut, kita rebus sehingga masak. Lepas itu, kita toskan air rebusan tadi. Setelah elok keringnya, ditaburkan ragi secukupnya, di atas ubi kayu yang telah direbus itu, dan peramkan sehingga tapai menjadi.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Jumaat, 11 Jun 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu Buah yang agak jarang boleh ditemui. Di kampung penulis, ianya dikenali dengan nama "gucil". Di tempat lain, penu...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
Kisah Biasa Yang Pesara Lalui By Idris Talu Sebermula, maka tersebutlah sebuah kisah, seorang rakan penulis yang kebetulan penulis temui di ...
-
Sumber: Berita Minggu Malaysia Online. Oleh Mohd Azis Ngah , azis@bharian.com.my Tarikh: 2010/08/08 Aktiviti perlombongan emas punca penghij...
-
By Idris Ismail Talu Pada musim kering dan panas begini - yang dijangkakan akan berakhir sekitar bulan May nanti, alangkah enaknya di waktu ...
-
Tempat Berehat Tumpuan Pelancong By Idris Talu Lata Iskandar merupakan salah sebuah kawasan rekreasi air terjun yang menarik dengan alam s...
-
Buya Hamka ketika menerima gelar Doktor Honoris Causa dari Universiti Kebangsaan Malaysia yang disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia ket...
2 ulasan:
sedapnya tapai ubi..susah nak dpt tapai ubi ni..tapai pulut kat pasar malam mesti ada punyer...
Kalau dekat pasar tani di tepi Stadium Perak itu, selalu ada tapai ubi. Bawak balik, simpan sehari dua, baru dia berair sikit.
Buat ais cendol atau kalau malas, beli saja, campor dengan tapai ubi ini, terangkat naya. Tapi kalau ada daibetis, janganlah.......
Tapai ubi buat sendiri, bukan payah sangat.
Catat Ulasan