Air Buah Naga
Buah naga atau dragon fruit, di kenali sebagai pitaya atau pitahaya merupakan buah dari keluarga kaktus.
Buah ini dikatakan berasal dari Mexico, Amerika Tengah dan benua Amerika Selatan. Kini banyak ditanam di Asia Tenggara, terutamanya di Vietnam, Malaysia dan Thailand.
Untuk dibuat minuman buah naga, penulis memilih dua biji buah naga yang telah cukup masak. Selepas dibasuh dengan air bersih, buah naga dipotong.
Kelihatan isinya yang berwarna merah menyala, cukup menyelerakan.
Kemudian dibelah lagi, untuk memudahkan penulis memotong isinya sebelum diblend dalam blender.
Selepas isinya diambil, inilah tinggalannya, kulit buah naga itu.
Isi buah naga yang telah dipotong-potong, sebelum diblend untuk dijadikan minuman.
Isi buah naga yang telah dipotong, dimasukkan ke dalam blender bersama sedikit air.
Dua biji buah naga dapat menghasilkan tiga gelas besar minuman.
Masukkan ke dalam freezer, selepas cukup sejuk, keluarkan untuk dinikmati kelazatan dan khasiat air minuman buah naga.
Dikatakan, kandungan buahnya memnpunyai zat kalsium, besi dan phosphorus, selain carotene (Vitamin A), Thiamine (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2), Niacin (Vitamin B3), dan Asid Askorbik (Vitamin C).
Buahnya boleh dimakan segar atau dibuat minuman.
©IdrisTalu@2009
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Ahad, 16 Ogos 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Buah yang agak jarang boleh ditemui. Di kampung penulis, ianya dikenali dengan nama "gucil". Di tempat lain, penu...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
Felda Yakin Pelaburan Di Makkah Untung FELDA menjangkakan cawangan Restoran D'Saji dan Hotel Safwah yang baru dibuka di Makkah membabitk...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
By Idris Talu Buku "Perkembangan Tulisan Jawi Dalam Masyarakat Melayu". Buku ini ditulis oleh Prof. Dr. Kang Kyoung Seock, dari...
-
Kisah Biasa Yang Pesara Lalui By Idris Talu Sebermula, maka tersebutlah sebuah kisah, seorang rakan penulis yang kebetulan penulis temui di ...
-
By Idris Ismail Talu Pada musim kering dan panas begini - yang dijangkakan akan berakhir sekitar bulan May nanti, alangkah enaknya di waktu ...
-
Tempat Berehat Tumpuan Pelancong By Idris Talu Lata Iskandar merupakan salah sebuah kawasan rekreasi air terjun yang menarik dengan alam s...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan