إدريس اسماعیل
تالو
Idris Talu
Buah pisang kebatu @ kepok @ abu.
Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit tebal yang
kelihatannya bersegi empat yang ketara.
Rasanya nama buah pisang tidak diambil dari warna kulitnya kerana
kulitnya tidak kelabu atau abu-abu. Ianya juga dipanggil pisang kebatu, mungkin
kerana kulit buahnya agak keras seperti batu.
Pokok pisang abu mempunyai ketinggian yang lebih berbanding
dengan pokok pisang lain. Batang pokok pisangnya juga lebih besar dari pokok
pisang lain. Pada masa dahulu di mana tali pengikat barangan banyak diperbuat dari
batang pisang, batang pisang abu menjadi pilihan utama untuk dibuat tali.
Pisang abu yang cukup tua tetapi belum matang, menjadi
pilihan utama para peniaga untuk dijadikan kerepek pisang. Samada dalam bentuk
hirisan bulat atau memanjang, kerepek pisang kebatu menjadi pilihan utama para penggemarnya.
Ada juga yang menyebut sebagai pisang kematu.
Pisang kebatu yang telah matang amat sesuai digoreng
bertepung untuk sarapan pagi atau minum petang yang menyelerakan. Jika dahulu
sebiji buah pisang kebatu dibelah dua sebelum digoreng, kini ianya telah dibelah
empat untuk menambahkan bilangan jualan.
Ada juga yang gemar dibuat bubur atau pengat pisang kebatu
yang tinggi kandungan gulanya. Di sesetengah tempat, bubur pisang disebut kolak
pisang. Bubur pisang kebatu dicampur sedikit biji sagu kasar cukup menyelerakan
jika dimakan di waktu petang.
Pisang abu matang jika direbus, dipotong pendek-pendek,
digaulkan dengan kelapa parut yang bertabur dengan sedikit gula dan garam juga
mengasyikkan peminatnya.
2 ulasan:
saya kerap keliru dengan pisang ni sebab banyak sangat namanya.. hehe... mertua saya panggil pisang sematu.. buat pengat atau goreng sedap ni..
Memang banyak namanya Puan,
Pisang kebatu @ sematu juga sesuai dibuat krepek pisang. Saya belum pernah jumpa ianya dibuat pisang salai.
Catat Ulasan