By Idris Ismail Talu
Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan antara keladi biasa dan lambuk. Dari segi warnanya, hijau lambuk agak kebiruan, sedangkan hijau keladi biasa benar-benar hijau terang.
Kepada yang belum kenal betul dengan lambuk, jangan mudah keliru. Banyak lambuk liar yang terdapat di tepi bukit batu kapur, atau di dalam hutan, jangan diambil untuk dibuat sayur – gatalnya bukan kepalang.
Kalau hendak merasakan keenakan lambuk, carilah atau belilah di pasar-pasar tani yang dijual seperti di dalam gambar di bawah.
Gambar di atas, penulis ambil baru-baru ini di Pasar Tani di Tepi Stadium Perak, Ipoh.
Seperkara lagi yang membezakan keladi dengan lambuk ialah, lambuk boleh dibuat ulam mantah – tidak gatal. Sedangkan keladi perlu dimasak dahulu untuk menghilangkan rasa gatalnya.
Ulam lambuk biasa dipasangkan dengan sambal kelapa campur buah belimbing buluh. Memang cukup meyelerakan.
Pokok lambuk ini tidak ada kena mengena dengan bubur lambuk Kampung Baru.
Kepada orang Melayu, kemumu atau lambuk ini dijadikan pantun nasihat yang berbunyi:-
Kemumu tidak keladi pun tidak,
Kelopak seperti ranting ketapang;
Berilmu tidak berbudi pun tidak,
Lonjaknya seperti kambing tempang.
Lambuk juga sedap dibuat masak lemak dengan daun kunyit atau dicampurkan dengan siput sedut atau siput sungai.
Biasanya bila tiba bulan Ramadhan, penulis selalu mencari gulai lambuk masak kuning di Pasar Ramadhan di Tebing, Kuala Kangsar. Masakan orang Kuala memang cukup sedap.
©idrisismailtalu@2010.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Selasa, 6 April 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
(Oleh Tuan Haji Duan Yusof) Bahan-bahannya : Daging Segar (samada daging kerbau atau lembu)- Lebih Kurang 1 kilogram…Lobi...
-
By Idris Talu Akar tunjuk langit? Yang satu lagi, buah tunjuk langit? Ramai juga yang agak keliru dengan dua jenis herba ini, kerana ked...
-
By Idris Ismail Talu Pisang kaki, atau 柿., atau 柿子, atau 감 atau persimmons. Buah yang berbentuk seakan-akan buah tomato atau terong ini dis...
4 ulasan:
kemumu tidak keladipun tidak
kalau bukan pastilah kemahang
kalau nak tau sedap ke tidak
rasa sekali pasti berulang.
buat kata orang Lepis ini Tuan Haji, kalau tak gatal bukan keladi namanya.
Tuan Haji Hashim,
Kemumu ni bahasa jiran seberang kita, Tuan Haji. Keh ingat orang Lepih tak tahu.
Memang kemumu@lambuk ni sedap, buat masak lemak cili api, campur dengan daging ayam kampung, campur buah belimbing buluh.
Dulu keh dok ambik kemahang di tepi Sungai Lipis - selepas Batu Dua? (sebelah kubur ada rumah tokeh Taman Paris). La ni tak tahulah macam mana rupa tempat tu.
Kalu Tuan Haji boleh bukak facebook, boleh tengok "perbincangan" keh dengan sahabat dari seberang tentang kemumu@lambuk.
http://www.facebook.com/home.php?#!/photo.php?pid=271115&id=100000078138248
SALAM IDRIS,
Terima kasih singgah di blog saya. harap singgah lagi la ni saya bz skikit tak dapat nak update blog.
W'salam Ayah Zain,
Bussy tu maknanya ada kerja. Elok begitu.
Terima kasih, sudi singgah tengok lambuk teman.
Catat Ulasan