TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Ahad, 2 Ogos 2009

Sentul - Sandoricum Koetjape

01 August 2009
By Idris Talu

Sentul memang merupakan tumbuhan asli Semenanjung Tanah Melayu. Ianya boleh mencapai ketinggian 45 meter. Pohon yang terdapat di kebun penulis pun sudah setinggi 75 kaki. Sengaja penulis biarkan dia meninggi kerana dengan itu tidak mengganggu pohon cempedak dan manggis di sekelilingnya.

Foto di bawah merupakan pokok sentul yang terdapat di dalam kebun penulis di Gerik.

Sentul mempunyai pelbagai nama mengikut daerah ianya ditanam. Di sebelah Utara Semenanjung, ianya dikenali sebagai setoi, setul, atau kecapi.

Di Thailand pula ianya disebut sebagai saton, satawn, katon, atau ka-thon.

Di Indonesia pula, ada yang menyebutnya sebagai santor atau katul.

Namun begitu, nama botanicalnya ialah “sandoricum koetjape.”

Sentul mempunyai dua warna.

Yang pertama, agak kemerahan manakala yang sejenis lagi, agak kekuningan.



Buah sentul berkulit tebal, dengan isinya yang agak berair, memecahkan airliur peminatnya. Biasanya kulit buah dikupas, isinya dipotong kecil, dimakan dengan kuah rojak atau sambal buah.

Kepada peminat buah sentul, membaca tulisan ini pun, airliurnya sudah meleleh.

Buahnya yang masih muda, agak kelat - tetapi tetap ada peminatnya.

Di kampong-kampong, putik sentul yang masih hijau kelat itu ditumbuk dalam lesung kayu bersama putik-putik buah-buahan yang lain seperti putik ciku, putik belimbing, putik nangka yang kecil serta dicampur cili api dan sedikit belacan.

Buah-buahan tumbuk campuran ini disebut "kebebe" di Lenggong atau Gerik.



©idristalu@2009

1 ulasan:

Ais yaya berkata...

buah sentulni macam buah duku?

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran