By Idris Ismail Talu
Buah beka, kadang-kadang disebut bonglai – yang juga dikenali sebagai broken bones plant, Indian calosanthes, Indian trumpet flower, midnight horror, atau oroxylum – banyak diperolehi kawasan kampong dan hutan sekunder di Semenanjung kita ini.
Dijadikan bahan antibiotic semula jadi oleh masyarakat Melayu dahulu dan juga oleh Orang Asli. Sekarang, orang mulai lupa dengan antibiotik semula jadi yang Tuhan berikan, kita cari antibiotik di farmasi - diperbuat dari apa? Wallahuaklam bissawab!
Gambar yang penulis ambil ini di pinggir jalan raya Tapah ke Ringlet (Cameron Highlands). Orang Asli pun sudah moden sekarang, tak makan buah beka lagi.
©idrisismailtalu@2010
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 25 Januari 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
Teks dan gambar Kusyi Hirdan MUNGKIN ada pembaca yang sudah tahu mengenai buah perah ini. Mereka yang berada di Terengganu, Perak, Pahang da...
5 ulasan:
Salam tnhj.
Ya saya ingat buah itu. di sini disebut bolai saja ( pelat org Lepih ) tapi tak ingat kegunaannya.
Wah! Kuala Woh yang indah. Cantik dan menawan. Kalau usia ini boleh dikebelakangkan semula sebnnyak 40 tahun, aduh! lidoh keh kelu, weh...
Wa'alaikumussalam Tuan Haji,
Kuala Woh memang cantik, masa saya berkhidmat di Cameron Highlands dari tahun 1980 hingga 1982, tempat itu panas dan lapang, tidak banyak pokok.
Kini dah redup cantik, jalan tar dibina di setiap ceruk. Chalet pun mencukupi. kalau tak cukup, tapak berkhemah banyak disediakan.
Fasa buah bolai tu, buah yang muda (masih lembut) dilayukan atas bara api sampai menggelupas kulitnya, macam kita layukan ikan tilan atas bara.
Kupas buang kulit yang terbakar tu, potong pendek-pendek, gaulkan dengan rencah kerabu yang pakai keresek - bukan macam nasik kerabu orang Kelantan tu.
Rasanya agak pahit, tapi sedap. Buah bolai muda tu sebiji harganya RM3 - di Ipoh.
Aji..Ni buah bolai.Celur pun sodap,cicah dgn sambal belacan..pehh.. Tapi skrg ni org dah tak peduli mende-mende begini...
PS - di Perak ada yang sebut 'beka" ada yang sebut "bonglai". Di Pahang sah "bolai".
Sebenonye, pucuk mudanya pun boleh dimakan, celur atau layukan di bara api, lepas tu cicah dengan sambal asam campor ikan baung bakar. Meleleh air liur.
Terima kasih.
Kelantan panggil beka. Selalunya buahnya buat kerabu. Kdg2 di campur dgn pucuknya. Pucuknya tu buat ulam mentah cicah sambal tempoyak atau budu , fuuhhhhh, mmg best sgt.
Catat Ulasan