TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Isnin, 11 Januari 2010

Jelebu - Part 10

Tepak Sirih - Di Muzium Adat Kuala Klawang
By Idris Talu

Gambar-gambar - Ihsan Muzium Adat Kuala Klawang


Tepak sirih mempunyai peranan yang cukup tinggi adalam budaya Melayu. Sebagai makanan pengiring pertemuan di samping santapan adat dan budaya.

Kini masih terpakai di dalam adat minang-meminang dan perkahwinan orang Melayu.
















©idristalu@2010

4 ulasan:

YASSIN SULAIMAN berkata...

Sesekali dalam hidup kena guna juga bender nei...kalau tak ada tak jadi.

Idris Talu berkata...

Betoi tu, untuk anak-anak dan cucu le. Untuk diri sendiri kena belajo ngan P Ramlee le - tapi dia pun doh takdok.

Kawan cadang, lepas ke Jelebu nak naik ke Bahau, ke Temerloh terus ke Jerantut, Lepih, balik ikut Raub dan Kuala Kubu Baru, tapi ada tugas menanti di Ipoh Sabtu dan Ahad lepas, jadi short cut, balik ke Ipoh terus.

Insya Allah, bila ada lapang, nak jugak jengok ke Lepih dan Jerantut tu.

Hashim Zabidi berkata...

Wah! Tn Hj. peminat barang-barang lama rupanya. Kalau kebetulan tn dtg ke Pahang (Lipis) silalah keteratap saya. Saya takde menyimpan barang-barang lama tapi saya ada teremba / salasilah keturunan Tok Demu dan Tok Temu.

Idris Talu berkata...

Minat tengok je Tuan Haji, nak beli tok daye kawan. Insya Allah - memang berajat beno nak singgah ke Lepih tu.

Kawan ingat dah pencen nye relax sikit, rupanye sebok juga. Pasa teremba teringin jugak nak nengok.

Terima kasih kerana sudi singgah.

CLICK NOW

ANDA TETAMU BLOG SAYA

Tajuk Kegemaran