By Idris Ismail Talu.
Dodol merupakan sejenis makanan Melayu yang bukan saja terkenal seantero Nusantara (yang merangkumi Indonesia, Malaysia, Singapura, Thailand Selatan, Brunai dan Filipina) ini – malah telah menjangkaui ke Zanzibar di Afrika, di India Selatan, di Sri Langka dan juga Iran.
Dodol juga dikenali dalam pelbagai nama mengikut lokasi penggemarnya. Di Burma ianya dikenali sebagai kalama. Di Palembang Indonesia, dodol disebut gelamai, sementara di Zanzibar, ianya disebut sebagai halva.
Bahan asas untuk membuat dodol ialah tepung beras pulut, santan kelapa dan gula. Namun begitu ramai penggemar dodol mencampurkan bahan-bahan lain mengikut kegemaran masing-masing. Misalnya bila dicampur dengan isi durian atau lempuk durian, ianya akan dinamakan sebagai dodol durian.
Ada penggemar dodol mencampurkan dodol dengan isi buah nangka yang lazat dan wangi, menjadikannya sebagai dodol nangka.
Sementara dodol Garut terkenal kerana ianya adalah hasil produk penduduk Garut. Malah kaum Cina sendiri telah mengolahkan sejenis dodol dengan campuran gula kelapa yang dikenali sebagai dodol Cina, terkenal di kalangan masyarakat Cina Indonesia.
Memasak dodol mengambil masa yang agak lama – sekitar lapan hingga sembilan jam. Apabila dodol sudah pekat dan bila disentuh dengan jari, ianya tidak melekat lagi, ianya sudah selesai dimasak dan boleh disejukkan dan disimpan.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 2 Mei 2011
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Oleh ROS MAHWATI AHMAD MOKHTAR JUBAH sering dikaitkan dengan masyarakat Arab yang tinggal di Timur Tengah. Mengikut Kamus Dewan, jubah ialah...
-
By Idris Ismail Talu. Semalam, 23 September 2010, penulis dapat bersama-sama beramai-ramai dengan sebahagian dari kaum keluarga Kumpulan Met...
-
Sumber: Mingguan Malaysia Online Tarikh siar: 26/09/2010. Oleh Hafizahril Hamid LAMBAIAN Kaabah sememangnya menggamit keinginan kita semua u...
-
By Idris Ismail Talu. Lampu minyak tanah @ pelita minyak gas. Pelita minyak tanah ini banyak digunakan terutamanya di rumah-rumah kampong di...
-
KETENANGAN di pekan Labis sedikit terganggu seminggu dua ini. Ini adalah kerana satu proses demokrasi sedang berlangsung di situ. Hujung min...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Malaysia telah melancarkan pelbagai inisiatif untuk memajukan sektor pelancongan, yang membawa masuk sumber pendapatan negara...
-
Keindahan alam semula jadi ciptaan Allah Ta'ala cukup indah dan menawan hati setiap insan seni yang tahu menikmati anugerah Illahi itu. ...
-
By Idris Ismail Talu . Mee kari Kak Yah memang terkenal di Ipoh. Kenapa dinamakan sebagai "Mee Kari Kak Yah?" Sebenarnya penulis s...
2 ulasan:
Dodol orang kampungku
liat hitam berbuku-buku
gulanya, gula kabung
sedap rasanya makan tak jemu.
Dodol Perak Dodol Pahang
Kedua-duanya dicampur durian,
Rasanya lazat bukan kepalang
Nak makan banyak kesian ke badan.
Ikan puyu ikan keli
Dimasak asam dengan maman,
Makan dodol baru sekali
Sedapnya terasa berzaman-zaman.
Catat Ulasan