Walau pun dalam kesuntukan masa, kalau penulis datang ke Kuala Lumpur, mesti singgah di mana-mana Restoran Minang, untuk menikmati "Gulai Tunjang", gado-gado ala Minang, "Dendeng Balado', sambal ijo dan sebagainya.
Gulai Tunjang - masih ada lagi.
Gulai masak kuning pucuk paku dan gulai lemak ikan kembong.
Dendeng Balado.
Hiasan di sebuah Restoran Minang di Kuala Lumpur.
©idrisismailtalu@2010
5 ulasan:
Banyak sangat kedai makan Indon di KL tu. Kedai Minang ke Tuanhaji?
sadapnyo....di KL memang byk pilihan...kan?
Mama Nazhan, di Ipoh kalau tidak silap, ada tiga restoran Minang, kononnya tukang masak diimport dari Padang, tetapi saya perhatikan tidak ada masakan asli Minang.
Masakannya bernama Minang, tetapi rasanya sudah tidak asli Minang. Gulai tunjang http://urangrantau.wordpress.com/2009/11/13/makanan-khas-padang/
, sambal ijo http://inforesep.com/resep-sambal-hijau.html
, dendeng balado http://resepmasakan-favorite.blogspot.com/2008/08/dendeng-balado-basah.html
memang asal Minang. Hanya beberapa restoran Minang yang boleh menyediakan makanan ini sesedap di Minangkabau.
Tidak semua restoran Minang milik orang Minang. Bukan semua restoran Minang di Kg Baru dan Chow Kit sedap masakannya.
Tuan Haji Hashim, kena coba try dulu, banyak yang pakai nama Minang, tapi tak semua resepinya berasal dari Minang.
Natrabu, antara yang original. Saya suka Restoran Pelita Nasi Padang di Ampang. Kena hati-hati juga, sebab satu lagi Restoran Pelita (di Ampang juga - mamak punya).
Masakan di sini memang pure Padang, terutamanya gulai tunjang (tulang lembut di kaki lembu)- kolestrol memang cukup high punya.
sekarang seri garuda emas masakan minang paling famous di KL kat kampung baru. yg lain tu tak berapa authentic. Kalau senang2 tu en. idris jenguk2 la yer blog saya di www.blogmakanbest.blogspot.com topic makan, makan dan...makan hehe...dan register follower tau baru ceria sikit maklumla blog baru nih sunyi je TQ TQ TQ
Catat Ulasan