Pokok Buah Beka.
Kali ini ingin penulis ingin berkongsi pengetahuan tentang pokok beka yang banyak tumbuh di tepi sungai dan di dalam kebun di kebanyakan daerah dalam negara kita - Malaysia.
Di dalam kebun penulis di Lenggong pun ada se batang pokok beka, tetapi pokoknya cukup tinggi - sudah macam pokok balak di hutan.
Kalau di Lenggong, biasanya buah ini disebut buah beka, namun begitu ada juga yang menyebutnya sebagai buah bonglai.
Pokok beka dalam gambar di bawah, diambil oleh anak penulis di tepi rumah adik penulis, di Lenggong, Perak. Pokok ini sedang mengeluarkan bunga yang bakal menghasilkan buah yang berbentuk seperti parang besar.
Buahnya yang muda dan masih lembut cukup sedap dibuat kerabu – kerabu beka kata orang Lenggong. Rasanya agak pahit tetapi cukup menyelerakan.
Yang pastinya pokok dan daun beka bukan hanya digunakan sebagai bahan perubatan oleh orang Lenggong sahaja, tetapi ianya juga telah digunakan oleh orang Cina dan orang India sebagai bahan perubatan herba mereka.
Rupa pucuk beka atau bonglai yang masih muda – cukup enak dibuat ulam:
Pokok bonglai ini agak multi-purpose plant jugak. Kalau wanita baru lepas bersalin, daunnya yang agak tua, digunakan sebagai lapik batu tungku untuk bertungku - zaman wanita masih bertungku dahululah, sekarang agak payah nak jumpa orang bertungku lagi.
Sementara daun pucuk mudanya yang lembut digunakan sebagai ulam, samada direbus dahulu atau hanya dilayukan di atas bara di dapur kayu (masih ada lagikah yang menggunakan dapur kayu?). Cicah dengan sambal bercampur ikan bakar memang kegemaran orang kampong sejak dahulu.
Kulit kayunya digunakan sebagai ubat demam dengan cara merebusnya terlebih dahulu. Orang sekarang, bila demam ambik paractemol dengan antibiotic sahaja. Kulit kayu beka merupakan antibiotic semula jadi.
Di India, beka dikenali sebagai broken bones plant, Indian calosanthes, Indian trumpet flower, midnight horror, atau oroxylum.
©IdrisTalu@2009
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Jumaat, 14 Ogos 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Teks dan gambar Kusyi Hirdan MUNGKIN ada pembaca yang sudah tahu mengenai buah perah ini. Mereka yang berada di Terengganu, Perak, Pahang da...
2 ulasan:
daun beka nie kalau di rebus buat air mandi masa tengah suam sangat bagus utk hilangkan panas dalam badan...kalah Eno tu...
saya dapat tahu baru-baru ini, daun beka boleh digunakan untuk melembut daging ... caranya rebus bersama daging ... insyallah daging akan lembut ... lepas tu barulah daging itu dibuat masakan seperti kari, masak kicap, rendang dsb ... selamat mencuba
Catat Ulasan