By Idris Talu.
Nama saintifiknya: Carica papaya.
Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), papaya.
Betik dikatakan berasal dari Mexico, tetapi hingga sekarang ini boleh dikatakan telah ditanam di kebanyakan negeri di kawasan tropika.
Buah betik yang cukup masak mewah dengan vitamin C yang amat kita perlukan. Buah betik juga mempunyai kandungan serat (fiber) tinggi. Enak dimakan mentah atau dijadikan jus.
Betik yang hampir matang (disebut mangkal atau mengkal), sesuai dibuat sayur manis dengan dicampur sayuran lain seperti pucuk manis atau bayam serta ikan bilis.
Buah betik masak juga sesuai untuk dimakan oleh mereka yang mengalami masalah sembelit.
Selain dari buahnya, pucuk betik juga cukup digemari. Pucuk betik direbus dijadikan ulam bersama sambal kelapa atau sambal bercampur ikan panggang. Kerabu pucuk betik juga amat digemari ramai, terutamanya di bulan Ramadhan, dijadikan juadah makan selepas berbuka.
Pokok betik jantan banyak menghasilkan bunga yang tidak menjadi buah. Bunga-bunga betik ini cukup digemari bila dibuat kerabu yang disebut kerabu bunga betik.
Dikatakan, kulit buah betik mempunyai vitamin A dan kalium. Buah betik juga mengandungi zat besi, tiamin, kalsium dan niasin. Disamping itu, daun betik tua biasa direbus bersama daging yang agak liat atau keras untuk melembutkannnya. Papain dalam pucuk betik dikatakan dapat melembutkan daging yang keras.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu Buah yang agak jarang boleh ditemui. Di kampung penulis, ianya dikenali dengan nama "gucil". Di tempat lain, penu...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
Felda Yakin Pelaburan Di Makkah Untung FELDA menjangkakan cawangan Restoran D'Saji dan Hotel Safwah yang baru dibuka di Makkah membabitk...
-
By Idris Talu Buku "Perkembangan Tulisan Jawi Dalam Masyarakat Melayu". Buku ini ditulis oleh Prof. Dr. Kang Kyoung Seock, dari...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
Kisah Biasa Yang Pesara Lalui By Idris Talu Sebermula, maka tersebutlah sebuah kisah, seorang rakan penulis yang kebetulan penulis temui di ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Ismail Talu Pada musim kering dan panas begini - yang dijangkakan akan berakhir sekitar bulan May nanti, alangkah enaknya di waktu ...
2 ulasan:
Assalamualaikum Tn Hj idris
saya suka pucuk betik, buat ulam, cicah dengan tempoyak.....
Wassalam
Wa'alaikumussalam Tuan Haji Rozali,
Saya suka juga dengan pucuk betik - buat kerabu pucuk betik, makan tengah hari di dangau di tengah bendang.
Kerabu bunga betik pun sedap jugak.
Wassalam.
Catat Ulasan