By Idris Talu.
Nama saintifiknya: Carica papaya.
Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), papaya.
Betik dikatakan berasal dari Mexico, tetapi hingga sekarang ini boleh dikatakan telah ditanam di kebanyakan negeri di kawasan tropika.
Buah betik yang cukup masak mewah dengan vitamin C yang amat kita perlukan. Buah betik juga mempunyai kandungan serat (fiber) tinggi. Enak dimakan mentah atau dijadikan jus.
Betik yang hampir matang (disebut mangkal atau mengkal), sesuai dibuat sayur manis dengan dicampur sayuran lain seperti pucuk manis atau bayam serta ikan bilis.
Buah betik masak juga sesuai untuk dimakan oleh mereka yang mengalami masalah sembelit.
Selain dari buahnya, pucuk betik juga cukup digemari. Pucuk betik direbus dijadikan ulam bersama sambal kelapa atau sambal bercampur ikan panggang. Kerabu pucuk betik juga amat digemari ramai, terutamanya di bulan Ramadhan, dijadikan juadah makan selepas berbuka.
Pokok betik jantan banyak menghasilkan bunga yang tidak menjadi buah. Bunga-bunga betik ini cukup digemari bila dibuat kerabu yang disebut kerabu bunga betik.
Dikatakan, kulit buah betik mempunyai vitamin A dan kalium. Buah betik juga mengandungi zat besi, tiamin, kalsium dan niasin. Disamping itu, daun betik tua biasa direbus bersama daging yang agak liat atau keras untuk melembutkannnya. Papain dalam pucuk betik dikatakan dapat melembutkan daging yang keras.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Teks dan gambar Kusyi Hirdan MUNGKIN ada pembaca yang sudah tahu mengenai buah perah ini. Mereka yang berada di Terengganu, Perak, Pahang da...
2 ulasan:
Assalamualaikum Tn Hj idris
saya suka pucuk betik, buat ulam, cicah dengan tempoyak.....
Wassalam
Wa'alaikumussalam Tuan Haji Rozali,
Saya suka juga dengan pucuk betik - buat kerabu pucuk betik, makan tengah hari di dangau di tengah bendang.
Kerabu bunga betik pun sedap jugak.
Wassalam.
Catat Ulasan