By Idris Talu
Rupa bentuk buah pisang lemak manis agak hampir sama dengan pisang lilin atau pisang emas. Pisang lemak manis atau pisang empat puluh hari ini berbeza dengan pisang emas jelas kelihatan di bahagian hujung buahnya. Pisang lemak manis terkelompok dalam kelompok “AA” iaitu kumpulan “diploid”.
Buah pisang lemak manis agak tajam atau runcing di hujungnya sedangkan hujung buah pisang emas tidak runcing. Pisang emas biasanya lebih besar saiz buahnya dari pisang lemak manis.
Di Indonesia, pisang lemak manis juga dikenali sebagai buah “Pisang Lampung” atau “Pisang Berlin” atau “Pisang Muli”. Sementara di Filipina, buah pisang ini dikenali dengan nama Pisang Inarnibal”.
Biasanya pisang lemak manis dimakan mentah sebagai “pencuci mulut”. Namun begitu ada juga yang suka menggorengnya sebagai “cokodok” atau jejemput pisang.
Ada juga yang gemar menggaulkan atau mencampurkannya dengan beras pulut lembut (yang telah direndam dalam air selama dua jam) serta isi kelapa muda yang diparut, dibungkus dalam daun pisang, dan dilengat atau dikukus sehingga masak.
Kuih lengat ini dinamakan “lepat segan” kerana agak jarang (segan) orang membuatnya. Cuma bila sudah siap dimasak, biasanya habis dimakan orang - tak segan-segan lagi!
Ada juga yang melenyekkan pisang ini dengan tepung gandum dan dipanaskan atas kuali leper menjadi lempeng pisang.
http://idristalu.blogspot.com/
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 5 Disember 2011
Pisang Lemak Manis @ Pisang 40 Hari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu Buah yang agak jarang boleh ditemui. Di kampung penulis, ianya dikenali dengan nama "gucil". Di tempat lain, penu...
-
Source: Mingguan Malaysia Selak-selak surat khabar lama, terjumpalah gambar ini. Nostalgik bukan? Suatu gambaran cara kita masak dodol zaman...
-
Nostalgia - kenangan semasa melalui zaman kanak-kanak hingga zaman belia. Pada masa dahulu memang ada dibuat reban atau rumah untuk ayam ata...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Ismail Talu Apabila kita bergerak menghala ke Selatan, baik hanya untuk ke Tanjung Malim, ata...
-
Felda Yakin Pelaburan Di Makkah Untung FELDA menjangkakan cawangan Restoran D'Saji dan Hotel Safwah yang baru dibuka di Makkah membabitk...
-
By Idris Talu Buku "Perkembangan Tulisan Jawi Dalam Masyarakat Melayu". Buku ini ditulis oleh Prof. Dr. Kang Kyoung Seock, dari...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan