TO ALL MY BLOG READERS

TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado

Jumaat, 31 Mei 2013

Catatan Perjalanan Di Sebahagian Lebuhraya Utara-Selatan.

Dalam kesuntukan masa dengan jadual kerja yang agak padat, penulis ingin berkongsi pengalaman melalui sebahagian dari Lebuhraya Utara-Selatan:


Dalam perjalanan, bila sudah pasti telah masuk waktu solat, kita boleh singgah di mana-mana masjid untuk menjalankan kewajipan kita yang dituntut agama. Selepas solat hati pun lapang dan tenang kerana kewajipan telah dilaksanakan.

Bergerak ke Utara, kita akan melalui kawasan Slim River ini. Kenapa bandar ini dinamakan Slim River, cobalah tanya dengan uda google - kalau dia ada jawapannya..Di kawasan Slim River ini terdapat beberapa nama tempat yang agak pelik. Antaranya ialah Sungai Slim (konon-konon ceritanya kalau minum air sungai ini badan kita boleh jadi slim....hehehe...), Ulu Slim (jalan lama Tanjong Malim ke Slim River, sebelum ada jalan rentas lurus yang sebelum ini dikutip bayarn tol) dan Sungai Bil. Walau pun namanya Sungai Bil, kalau mandi di sungai ini kita tidak dikenakan bil.

Satu lagi nama tempat yang pelik di sini ialah Kampung Balun. Kenapa dinamakan Kampung Balun, kena buat penyelidikan  sendirilah.

Selepas melalui Bidor dan Tapah, kita menongkah (bahasa orang Perak untuk perkataan mendaki) Bukit Gua Tempurung (yang terletak di antara Tapah dan Gopeng).


Turun dari kawasan Bukit Gua Tempurung kita akan menemui bukit ini pula, yang diletakkan nama Ipoh di atasnya.


Bagi orang Ipoh yang hendak kembali ke Ipoh, papan tanda nama Ipoh ini menunjukkan mereka sudah hampir benar dengan rumah mereka.


Berhampiran Hentian Sebelah R & R Simpang Pulai, kini telah dibina satu lagi mercu tanda baru di Ipoh iaitu RTC Perak (RTC = Rural Transformation Centre). Pengguna Lebuhraya Utara-Selatan boleh singgah di RTC ini untuk berurusan dengan pelbagai Jabatan Kerajaan, atau membeli-belah di Pasaraya Mydin Gopeng, atau makan minum sebelum menyambung perjalanan ke Utara.Ramai pengguna lebuhraya menggunakan kemudahan yang disediakan disini. Surau untuk bersolat agak besar dan lapang.
Selepas mengisi perut yang telah mulai berkeroncong, kita bersolat. Dan selepas bersolat, kita bolehlah meneruskan perjalanan dengan penuh keselesaan.

http://idristalu.blogspot.com/

Tiada ulasan:

CLICK NOW

Tajuk Kegemaran