Idris Talu
Buah durian – namanya menggambarkan rupa buahnya, berduri. Duri ialah perkataan Melayu sejati. Oleh itu, durian ialah buah asli dari alam Melayu, alam Nusantara ini. Seluruh dunia menyebutnya sebagai durian.
Beberapa perkataan berkaitan durian tercipta. Durian runtuh, membuang buruk, tempoyak, antara perkataan yang berkaitan durian. Durian runtuh dikaitkan dengan mendapat rezeki secara tiba-tiba, tidak dijangkakan.
Membuang buruk dikaitkan dengan buah durian yang kurang sempurna, jatuh sebelum matang, atau sebelum masanya yang sebenarnya. Namun begitu, durian yang gugur sebelum masanya ini, telah diproses menjadi krispi yang lazat yang mendapat harga yang baik di pasaran.
Tempoyak pula ialah isi buah durian yang baik, dipilih untuk diasamkan untuk digunakan sebagai ramuan atau bumbu kepada pelbagai masakan berasaskan sayuran atau berasaskan ikan, biasanya ikan air tawar. Harga tempoyak lebih mahal dari harga durian biasa. Begitu juga masakan berasaskan tempoyak lebih mahal harganya dari makanan biasa tanpa tempoyak.
Isi buah durian boleh digunakan dalam pelbagai jenis kuih dan makanan. Minuman cendol durian, amat digemari terutama semasa keadaan panas terik. Isi buah durian juga dijadikan asas utama dalam pembuatan dodol durian. Aiskrim juga banyak menggunakan durian dalam pelbagai jenis dan bentuk.
Lempuk merupakan isi durian yang dimasak untuk membolehkan ianya disimpan lama tanpa menggunakan peti sejuk. Ia nya merupakan cara tradisi masyarakat Melayu sejak zaman dahulu kala menyimpan isi durian untuk tempoh yang lama.
Dunia Barat yang begitu alergik dengan durian memberikan pelbagai gelaran buruk untuk raja buah ini. Namun begitu, usaha buruk itu tidak pernah menjejaskan nilai dan mutu buah durian. Semakin ramai masyarakat dunia menghargai dan menikmati durian. Kini masyarakat Barat tidak boleh mengenepikan durian lagi, malah ikut sama menikmati durian. Mereka sendirilah yang rugi melihat orang lain dengan lahapnya menikmati kelazatan durian. Sukur, alhamdulillah, durian merupakan anugerah Tuhan untuk dunia Melayu.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 13 Februari 2012
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
By Idris Talu Suatu awal pagi - baru-baru ini, kerana suatu urusan di Raub Pahang, penulis, isteri dan dua orang anak singgah di Kuala Kubu...
-
By Idris Ismail Talu. Betik rambai - agak aneh pokok betik ini. Kebanyakan bunganya ialah bunga jantan, namun terselit di celah-celah bunga ...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan