By Idris Ismail Talu
Tapai ubi kayu merupakan salah satu makanan tradisi orang Melayu sejak beberapa lama dahulu. Cukup mudah untuk membuat tapai. Apa yang diperlukan ialah ubi kayu yang sesuai untuk dibuat tapai.
Selepas dibersihkan ubi tersebut, kita rebus sehingga masak. Lepas itu, kita toskan air rebusan tadi. Setelah elok keringnya, ditaburkan ragi secukupnya, di atas ubi kayu yang telah direbus itu, dan peramkan sehingga tapai menjadi.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Jumaat, 11 Jun 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
إدريس تالو Idris Talu Universiti Terbuka Malaysia telah banyak memberikan peluang kepada mereka yang telah bekerja tetapi ingin terus...
-
By MOHAMAD BAKRI DARUS This Malay delicacy is usually served at wedding feasts in Kedah. NOT many people are familiar with gulai batang pisa...
2 ulasan:
sedapnya tapai ubi..susah nak dpt tapai ubi ni..tapai pulut kat pasar malam mesti ada punyer...
Kalau dekat pasar tani di tepi Stadium Perak itu, selalu ada tapai ubi. Bawak balik, simpan sehari dua, baru dia berair sikit.
Buat ais cendol atau kalau malas, beli saja, campor dengan tapai ubi ini, terangkat naya. Tapi kalau ada daibetis, janganlah.......
Tapai ubi buat sendiri, bukan payah sangat.
Catat Ulasan