By Idris Ismail Talu
Tapai ubi kayu merupakan salah satu makanan tradisi orang Melayu sejak beberapa lama dahulu. Cukup mudah untuk membuat tapai. Apa yang diperlukan ialah ubi kayu yang sesuai untuk dibuat tapai.
Selepas dibersihkan ubi tersebut, kita rebus sehingga masak. Lepas itu, kita toskan air rebusan tadi. Setelah elok keringnya, ditaburkan ragi secukupnya, di atas ubi kayu yang telah direbus itu, dan peramkan sehingga tapai menjadi.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Jumaat, 11 Jun 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Oleh Helmy Abd Rahman, helmy@hmetro.com.my BANK Islam Malaysia Bhd (BIMB) mengintai peluang untuk bekerjasama dengan rakan kongsi berpotensi...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online Tarikh siar: 02 Oktober 2010. Oleh ZUARIDA MOHYIN, Gambar ASMARUDDIN JAMALUDDIN KOMBINASI reka bentuk seni bi...
2 ulasan:
sedapnya tapai ubi..susah nak dpt tapai ubi ni..tapai pulut kat pasar malam mesti ada punyer...
Kalau dekat pasar tani di tepi Stadium Perak itu, selalu ada tapai ubi. Bawak balik, simpan sehari dua, baru dia berair sikit.
Buat ais cendol atau kalau malas, beli saja, campor dengan tapai ubi ini, terangkat naya. Tapi kalau ada daibetis, janganlah.......
Tapai ubi buat sendiri, bukan payah sangat.
Catat Ulasan