By Idris Ismail Talu
Tapai ubi kayu merupakan salah satu makanan tradisi orang Melayu sejak beberapa lama dahulu. Cukup mudah untuk membuat tapai. Apa yang diperlukan ialah ubi kayu yang sesuai untuk dibuat tapai.
Selepas dibersihkan ubi tersebut, kita rebus sehingga masak. Lepas itu, kita toskan air rebusan tadi. Setelah elok keringnya, ditaburkan ragi secukupnya, di atas ubi kayu yang telah direbus itu, dan peramkan sehingga tapai menjadi.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Jumaat, 11 Jun 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Talu Buah yang agak jarang boleh ditemui. Di kampung penulis, ianya dikenali dengan nama "gucil". Di tempat lain, penu...
-
Felda Yakin Pelaburan Di Makkah Untung FELDA menjangkakan cawangan Restoran D'Saji dan Hotel Safwah yang baru dibuka di Makkah membabitk...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Ismail Talu Apabila kita bergerak menghala ke Selatan, baik hanya untuk ke Tanjung Malim, ata...
-
Source: Mingguan Malaysia Selak-selak surat khabar lama, terjumpalah gambar ini. Nostalgik bukan? Suatu gambaran cara kita masak dodol zaman...
-
By Idris Ismail Talu Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford di Kuala Lipis banyak menyimpan peristiwa bersejarah di negeri Pahang Darul Makmur...
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
Nostalgia - kenangan semasa melalui zaman kanak-kanak hingga zaman belia. Pada masa dahulu memang ada dibuat reban atau rumah untuk ayam ata...
2 ulasan:
sedapnya tapai ubi..susah nak dpt tapai ubi ni..tapai pulut kat pasar malam mesti ada punyer...
Kalau dekat pasar tani di tepi Stadium Perak itu, selalu ada tapai ubi. Bawak balik, simpan sehari dua, baru dia berair sikit.
Buat ais cendol atau kalau malas, beli saja, campor dengan tapai ubi ini, terangkat naya. Tapi kalau ada daibetis, janganlah.......
Tapai ubi buat sendiri, bukan payah sangat.
Catat Ulasan