Sumber: BERNAMA
25 Jun, 2010 21:35 PM
KUALA LUMPUR, 25 Jun (Bernama) -- Para peserta industri halal perlu bergiat aktif di dalam sektor ramuan halal kerana para pengguna Islam di seluruh dunia menuntut dihentikan penggunaan ramuan berasaskan haiwan, kata isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor.
Katanya ramuan yang kompleks yang disepadukan ke dalam produk farmaseutikal dan penyediaan makanan, seperti gelatin, enzim dan bahan memekatkan makanan yang digunakan di dalam masakan harian dan penyediaan makanan kini mendapat pemantauan teliti dan diperdebatkan.
"Dengan itu, adalah penting bagi ramuan halal yang mematuhi syariah disediakan bagi memenuhi keperluan pengguna, kata Rosmah semasa menutup Sidang Kemuncak Penyelidikan Halal Dunia (WHRS) ketiga 2010 di sini. Katanya permintaan bagi mendapatkan ramuan bukan halal dari pengeluar dan pengguna global Islam mewakili peluang yang besar bagi para peserta industri halal.
"Saiz pasaran ramuan global dianggarkan lebih US$30 bilion pada 2005 dan diunjurkan mempunyai kadar pertumbuhan tahunan 2.4 peratus," katanya, sambil menyatakan bahawa pasaran itu bernilai US$34.2 bilion sehingga ini. Rosmah berkata peserta industri halal perlu mulai menyandarkan terhadap teknologi yang baharu muncul seperti bioteknologi dan nanoteknologi untuk membangunkan produk baharu dan menambah baik teknologi makanan pemprosesan makanan halal dan bukan halal.
Katanya kerajaan mempunyai dasar dan infrastruktur institusi yang relevan bagi menggalakkan usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D). "Kerajaan telah menubuhkan Perbadanan Pembangunan Industri Halal dan menyediakan geran dan insentif bagi syarikat untuk melaksanakan R&D di dalam pengeluaran dan pembangunan produk halal," katanya.
Acara tiga hari itu juga bermatlamat menzahirkan secara pendekatan menyeluruh untuk membangunkan "eko-sistem halal" melalui R&D. Beliau percaya lebih banyak sidang kemuncak industri halal akan membantu pertumbuhan dan para pesertanya dapat mengemas kini dengan dapatan dan teknologi baharu.
"Tanpa diragui, produk baharu dibangunkan setiap hari manakala teknologi produk baharu digunakan oleh industri untuk kekal kompetitif di dalam pasaran global. "Untuk kekal sebagai peneraju industri itu, kita perlu berada di hadapan di segi corak trend dan pengguna," katanya. -- BERNAMA
Source: http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsbusiness.php?id=508799
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Jumaat, 25 Jun 2010
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
إ دريس تالو Idris Talu Di Barat Semenanjung Tanah Melayu, ramai yang menyebutnya sebagai ikan tongkol atau ikan kayu . Kenapa? Mungk...
-
Sumber: Utusan Malaysia Online. Tarikh siar: 20 September 2010. 1,400 guna khidmat ETS Ipoh-KL setiap hari. KUALA LUMPUR 19 Sept. - Sejak m...
-
إدريس اسماعیل تالو Idris Talu Buah pisang kebatu @ kepok @ abu. Pisang abu atau pisang kebatu ini mempunyai kulit teba...
-
By Idris Ismail Talu Arrowhead atau ngaku, atau kentang Cina merupakan sejenis “ubi” yang lembut yang kononnnya ditanam di dalam sawah berai...
-
إدريس تالو Idris Talu Universiti Terbuka Malaysia telah banyak memberikan peluang kepada mereka yang telah bekerja tetapi ingin terus...
-
By MOHAMAD BAKRI DARUS This Malay delicacy is usually served at wedding feasts in Kedah. NOT many people are familiar with gulai batang pisa...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan