Pagi Sabtu, biasanya penulis dan isteri ke Pasar Tani, mencari sayuran dan buah-buahan kampong yang tidak boleh diperolehi di pasar biasa atau di pasaraya. Contohnya, ulam pucuk putat, ulam pucuk gajus, buah kundang, pisang yang masak alami, tidak perlu bahan kimia.
Ubi yang kelihatan di bawah ini, di Perak disebut ubi sengkuang (kalau tak silap penulis, di Sumatra disebut bengkuang).
Biasanya ubi sengkuang diricik halus sebagai campuran rojak buah. Ianya juga enak dimakan bersama sos yang sesuai. Boleh dibuat sayur dengan dicampur daging atau ikan.
Dibuat sayur lemak atau sayur asam juga nikmat rasanya.
Tetapi, orang kata beli ikan masin tak boleh tawar. Sebab kalau dah tawar ianya bukan ikan masin lagi, dah jadi ikan tawar - kata oranglah.
Ikan masin
©IdrisTalu@2009
Tiada ulasan:
Catat Ulasan