Sumber: Berita Harian Malaysia Online
Tarikh: 2010/08/13
PUTRAJAYA: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengalu-alukan masyarakat bukan Islam di negara ini, supaya memilih produk halal sebagai budaya hidup mereka sebagaimana yang diamalkan oleh masyarakat lain di negara-negara maju seperti Australia dan New Zealand.
Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata ia kerana, memilih produk halal bermakna mereka mengutamakan budaya kebersihan dan keselamatan dalam produk-produk makanan dan kegunaan mereka.
"Setiap produk yang mendapat sijil halal sama ada dari Jakim atau Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sudah terjamin kebersihan dan keselamatannya untuk dimakan atau digunakan kerana halal bukan bermakna boleh dimakan atau digunakan mengikut hukum syarak saja. "Bahkan, ia juga merujuk kepada soal kualiti produk meliputi kebersihan, keselamatan dan keyakinan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Beliau berkata, kebanyakan pemegang sijil halal Jakim juga didapati turut mempunyai sijil Hazard Analysis Critical Point (HACCP), yang diakui di seluruh dunia.
Katanya, ketika ini, halal bukan hanya terhad kepada pematuhan keperluan syarak saja tetapi masyarakat dunia telah mula menyedari mengenai konsep “halalan toyyiba” yang turut menitikberatkan aspek hygine (kebersihan) dan keselamatan makanan.
"Oleh sebab itulah, masyarakat di negara-negara maju sangat memberi keutamaan kepada produk-produk halal kerana mereka yakin dengan ciri-ciri kebersihan dan keselamatan yang sudah terjamin," katanya.
Justeru, beliau berkata, rakyat negara ini termasuk masyarakat bukan Islam, agar memberi perhatian dalam soal memilih produk yang bersih, selamat dan terjamin, yang sudah pasti hanya boleh didapati melalui produk-produk yang diiktiraf halal oleh JAKIM dan JAIN. – Bernama
Source: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/JAKIMmengalukanbukanIslampilihprodukhalal/Article/index_html
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan