Oleh M Hifzuddin Ikhsan, hifzuddin@bharian.com.my
Arkib - 2011/06/12
Foto - Berita Harian
‘Caviar hitam Sarawak’ emas di dalam ikan
KUCHING: Ia mungkin tidak semewah ‘caviar hitam’ dari Laut
Caspian yang berasal daripada telur ikan beluga, namun telur ikan terubuk masin
Sarawak tetap 'mewah' sehingga ada pihak menggelarnya ‘emas di dalam ikan’.
Masakan tidak, dengan harga ikan telur terubuk masin
mencecah hingga RM400 sekilogram, pembeli boleh memilih membeli cincin emas
atau menikmati kelazatan telur yang digoreng garing sehingga kuning keemasan.
Walaupun ada menganggapnya tidak masuk akal, telur ikan
terubuk masin mendapat permintaan tinggi ramai penggemarnya yang mengakui
‘ketagih’ selepas merasa keenakan rasa lemak dan lembut telur ikan itu.
Bagaimanapun tanpa disedari orang ramai, telur ikan terubuk
sebenarnya diperoleh peniaga dari bekalan ikan yang dibeli pukal daripada
pembekal sebelum dijual secara berasingan dari ikan terubuk masin yang harganya
serendah RM10 bagi empat ekor.
Ikan terubuk itu bukan diperoleh dari kawasan perairan
negeri ini, sebaliknya diimport pemborong yang membawanya masuk dari Myanmar,
Vietnam atau India, berikutan bekalan ikan tempatan tidak mampu menampung
permintaan yang semakin tinggi.
Pengasas ikan terubuk masin, Ibrahim Mohd Sahari, 50,
berkata harga telur ikan yang terlalu tinggi tidak dapat dielak kerana
menampung peningkatan kos bekalan ikan terubuk yang mencecah antara RM150
hingga RM400 sekotak.
Telur terubuk - sumber: suituapui.wordpress.com
Ibrahim memulakan perniagaan pada 1989 berkata, bekalan ikan
terubuk gred A cuma RM35 bagi 62 ekor dengan berat antara 800 gram hingga satu
kilogram, tetapi kini mencecah RM400.
“Ketika mula berniaga, saya menjual ikan terubuk masin gred
A RM15 seekor. Menjelang 1991, saya menjual sehingga lima kotak atau 300 ikan
setiap hari dengan bekalan dibawa dari Thailand.
“Berikutan permintaan terlalu tinggi, beberapa pekerja saya
kemudian membuka perniagaan sendiri di sekitar Pasar Satok dengan jumlah
peniaga ikan terubuk masin meningkat kepada 10 gerai pada 1997,” katanya yang
berpengalaman selama 22 tahun memproses ikan berkenaan.
Bagaimanapun akibat krisis ekonomi, ikan terubuk dari
Thailand menjadi terlalu mahal sehingga memaksa peniaga tempatan beralih kepada
bekalan dari Myanmar menyebabkan ikan terubuk mula digred mengikut saiz.
Sementara itu, tinjauan Berita Minggu di Sadong Jaya
mendapati harga telur ikan terubuk tempatan sekitar RM280 bagi setiap kilogram
berikutan musim menangkap ikan terubuk yang bermula Januari hingga Jun.
Sumber: Berita Harian Malaysia Online.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan