Sumber: Mingguan Malaysia Online
Tarikh siar: 26/09/2010 8:04pm
FRANKFURT 26 Sept. - Seorang pakar Jerman mengenai persijilan halal memuji Malaysia yang “merintis” usaha dalam bidang pemprosesan makanan halal.
Mohmoud M. Tatari, Pengurus Besar Ruesselsheim-based Halal Control e.V., yang mengesahkan produk halal dan mengeluarkan sijil halal kepada syarikat pengeluar dan pemproses makanan di Eropah, berkata agensi itu turut diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
"Malaysia bermula lebih awal dalam mengenakan syarat dan standard pematuhan halal. Malahan, Malaysia telah lebih awal menetapkan syarat halal yang perlu diamalkan,” kata Tatari kepada Bernama di pejabat Pesuruhjaya Tinggi Perdagangan Malaysia di Frankfurt Mohd. Sabri Ab Rahman.
Menyatakan Malaysia sebagai “antara negara Islam paling moden, daripada segi pembangunan teknikal dan ekonomi”, Tatari, yang berasal dari Syria, menambah walaupun produk halal hanya digunakan oleh penduduk Islam di Jerman, beliau berharap ahli politik Jerman akan menyokong usaha industri halal untuk mendapatkan “suara” di kalangan masyarakat.
"Halal tiada kaitan dengan penyebaran agama Islam. Ia lebih kepada mematuhi syarat kebersihan dan ritual tertentu dalam agama Islam tetapi tiada agenda agama di belakangnya,” katanya. – Bernama
Source: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0926&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_32.htm
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan