ادريس اسماعيل تالو
Idris Ismail Talu
Di Malaysia, makanan ini dinamakan pais atau paih. Sementara di kalangan orang Minangkabau ianya di sebut sebagai "palai" sehingga digubah sebuah lagu berjudul "Palai Bada" yang dinyanyikan oleh penyanyi legenda Minang iaitu Elly Kasim.
Masyarakat Indonesia secara umumnya menamakan makanan ini sebagai pepes. Pais merupakan campuran isi ikan, baik kecil mahu pun yang besar, dengan sejenis ramuan seakan sambal kelapa, yang dibungkus dengan daun pisang atau daun kunyit. Ada juga yang menggunakan daun temu lawak sebagai alat untuk membungkus pais ikan ini.
Bungkusan ramuan sambal kelapa digaul atau dicampur dengan isi ikan atau ikan kecil ini kemudiannya dipanggang di atas bara api yang sederhana. Selepas dipanggang secukupnya, pais ikan ini bolehlah dihidangkan. Pais ini enak dimakan dengan nasi yang masih panas tanpa sebarang sos atau air asam kerana ramuannya sudah cukup enak dan menyelerakan.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan