By Idris Talu
Rupa bentuk buah pisang lemak manis agak hampir sama dengan pisang lilin atau pisang emas. Pisang lemak manis atau pisang empat puluh hari ini berbeza dengan pisang emas jelas kelihatan di bahagian hujung buahnya. Pisang lemak manis terkelompok dalam kelompok “AA” iaitu kumpulan “diploid”.
Buah pisang lemak manis agak tajam atau runcing di hujungnya sedangkan hujung buah pisang emas tidak runcing. Pisang emas biasanya lebih besar saiz buahnya dari pisang lemak manis.
Di Indonesia, pisang lemak manis juga dikenali sebagai buah “Pisang Lampung” atau “Pisang Berlin” atau “Pisang Muli”. Sementara di Filipina, buah pisang ini dikenali dengan nama Pisang Inarnibal”.
Biasanya pisang lemak manis dimakan mentah sebagai “pencuci mulut”. Namun begitu ada juga yang suka menggorengnya sebagai “cokodok” atau jejemput pisang.
Ada juga yang gemar menggaulkan atau mencampurkannya dengan beras pulut lembut (yang telah direndam dalam air selama dua jam) serta isi kelapa muda yang diparut, dibungkus dalam daun pisang, dan dilengat atau dikukus sehingga masak.
Kuih lengat ini dinamakan “lepat segan” kerana agak jarang (segan) orang membuatnya. Cuma bila sudah siap dimasak, biasanya habis dimakan orang - tak segan-segan lagi!
Ada juga yang melenyekkan pisang ini dengan tepung gandum dan dipanaskan atas kuali leper menjadi lempeng pisang.
http://idristalu.blogspot.com/
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Isnin, 5 Disember 2011
Pisang Lemak Manis @ Pisang 40 Hari
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan