By Idris Ismail Talu.
Ulam Raja atau pun di sesetengah tempat disebut sebagai pokok kenikir, adalah merupakan tanaman atau tumbuhan tropika yang dikatakan berasal dari Amerika Latin. Nama saintifiknya ialah Cosmos caudatus.
Ulam Raja yang ditanam di Malaysia dan negara-negara jirannya di ASEAN adalah dari jenis atau kumpulan yang berwarna unggu. Sementara pokok ulam raja yang berwarna kuning jarang digunakannya sebagai ulam.
Daun ulam raja merupakan sayuran ulam yang amat popular yang biasanya dimakan mentah bersama nasi atau dimakan bersama sambal kelapa parut, malah ada yang memaknnya dengan sambal belacan atau sambal tempoyak bercampur buah macang atau kuinin.
Ulam raja juga kerap dibuat kerabu atau juga disebut anyang dalam masyarakat Minangkabau - yang cukup enak.
Ulam Raja ini penulis tanam di dalam pasu di belakang rumah penulis. Nampaknya tanaman ini agak subur.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Rabu, 12 Oktober 2011
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan