KUALA LUMPUR 27 Mac - Agensi pelancongan di negara ini diminta meningkatkan kerjasama dengan Kementerian Pelancongan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi memperkenalkan produk pelancongan negara di peringkat antarabangsa.
Menteri Pelancongan, Datuk Seri Ng Yen Yen berkata, kerjasama tersebut diharap dapat memperkenalkan produk pelancongan yang kurang dipromosikan sebelum ini dan seterusnya dimasukkan ke dalam pakej agensi serta kalendar pelancongan negara.
"Penganjur sesuatu aktiviti perlu memaklumkan kepada kementerian sekurang-kurangnya enam bulan supaya dapat dimasukkan dalam kalendar pelancongan dan pakej agensi," katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas menyaksikan majlis pengiktirafan ke atas Tokong Thean Hou di yang sini berjaya mencatatkan rekod dalam Malaysia Book of Records kerana menggunakan tanglung sutera terbesar dan menara besi tertinggi sewaktu sambutan Tahun Baru Cina, baru-baru ini.
Turut hadir, Presiden Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan (Tokong Thean Hou), Datuk Woo Ser Chai dan Ketua Pegawai Eksekutif The Malaysia Book of Records, Datuk Danny Ooi.
Tambah Yen Yen, data yang dikumpul oleh agensi pelancongan hendaklah diasingkan kepada pelancong asing dan tempatan untuk kita dapat mengetahui tahap kekuatan produk pelancongan negara di peringkat antarabangsa.
"Pihak agensi pelancongan juga perlu lebih kreatif dan inovatif bersama NGO berkaitan untuk memperkenalkan dan menawarkan pakej kepada pelancong," ujarnya.
Source: Utusan Malaysia Online.
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan