By Idris Talu
Akhbar Utusan Melayu telah mula diterbitkan dalam tulisan jawi oleh Syarikat Utusan Melayu Press Limited sejak 29 Mei 1939 di Singapura. Tulisan jawi yang menggunakan huruf Arab itu telah lama terkenal di kalangan umat Melayu sejak lama lagi.
Selepas gelombang tulisan rumi menguasai bidang keilmuan di kepulauan Melayu, tulisan jawi perlahan-lahan terketepi. Gejala ini sungguh malang buat tulisan jawi.
Adalah diharapkan, terutamanya peminat tulisan jawi supaya dapat bersama-sama, menghidupkan semula kegemilangan tulisan jawi demi maruah bangsa kita sendiri.
Kaum-kaum lain di negara ini, walau betapa handal mereka menguasai bahasa Inggeris, tetap mengagungkan tulisan asal mereka. Kenapa pula orang Melayu khususnya tidak merasakan kehilangan sesuatu bila akhbar bertulisan jawi mereka menderita untuk terus hidup.
Kini akhbar Utusan Melayu masih diterbitkan sebagai sisipan sahaja kepada akhbar Utusan Malaysia. Semoga akan ada tokoh-tokoh baik dari dunia keilmuan Melayu, mahu pun dari dunia perdagangan atau korporat yang sanggup mengambil tindakan yang wajar untuk terus menghidupkan tulisan jawi melalui akhbar yang cukup berjasa kepada umat Melayu ini.
Semoga Utusan Melayu terus hidup!
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Selasa, 15 Disember 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan