Air Buah Naga
Buah naga atau dragon fruit, di kenali sebagai pitaya atau pitahaya merupakan buah dari keluarga kaktus.
Buah ini dikatakan berasal dari Mexico, Amerika Tengah dan benua Amerika Selatan. Kini banyak ditanam di Asia Tenggara, terutamanya di Vietnam, Malaysia dan Thailand.
Untuk dibuat minuman buah naga, penulis memilih dua biji buah naga yang telah cukup masak. Selepas dibasuh dengan air bersih, buah naga dipotong.
Kelihatan isinya yang berwarna merah menyala, cukup menyelerakan.
Kemudian dibelah lagi, untuk memudahkan penulis memotong isinya sebelum diblend dalam blender.
Selepas isinya diambil, inilah tinggalannya, kulit buah naga itu.
Isi buah naga yang telah dipotong-potong, sebelum diblend untuk dijadikan minuman.
Isi buah naga yang telah dipotong, dimasukkan ke dalam blender bersama sedikit air.
Dua biji buah naga dapat menghasilkan tiga gelas besar minuman.
Masukkan ke dalam freezer, selepas cukup sejuk, keluarkan untuk dinikmati kelazatan dan khasiat air minuman buah naga.
Dikatakan, kandungan buahnya memnpunyai zat kalsium, besi dan phosphorus, selain carotene (Vitamin A), Thiamine (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2), Niacin (Vitamin B3), dan Asid Askorbik (Vitamin C).
Buahnya boleh dimakan segar atau dibuat minuman.
©IdrisTalu@2009
TO ALL MY BLOG READERS
TERIMA KASIH - شكرا لك - THANK YOU - ありがとうございました - 谢谢您 - Teşekkürler - Mulţumesc - Obrigado
Ahad, 16 Ogos 2009
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
CLICK NOW
Tajuk Kegemaran
-
By Idris Talu. Buah kasai atau dalam bahasa botaninya - “ Pometia pinnata “ - dikenali juga sebagai buah matoa di kepulauan Papua. Kasai...
-
By Idris Talu Salah satu usaha ternakan di Ladang Infoternak Sungai Siput Utara ialah ternakan rusa. Usaha ini amat berjaya setakat ini....
-
By Idris Ismail Talu. Di negeri Perak, buah nadir ini dinamakan sebagai buat “seralat” atau “salat” sahaja. Sementara di tempat-tempat lain ...
-
By Idris Ismail Talu. Selada air atau watercress atau nama saintifiknya Nasturtium officinale, N. microphyllum ; merupakan sejenis tumbuha...
-
By Idris Ismail Talu. Selepas kita membakar sampah dan dedaunan kering di kebun, biasanya tidak lama selepas itu, anak-anak pokok pucuk mera...
-
Kueh Pinukuik Oleh: Rita Desfitri Lukman [R@ntau-Net] MAMBUEK PINUKUIK CARO KAMPUANG Assalamu'alaikum Wr. Wb. Dek sabanta lai mungkin du...
-
By Idris Ismail Talu Nama saintifiknya ialah Colocasia gigantea cv. Tumbuhan ini ialah dari keluarga keladi. Terdapat beberapa perbezaan ant...
-
Cara menumbuk kebebe Foto ihsan En. Mat Matawai Nenas hijau antara bahan untuk membuat kebebe. Bahan buah -buahan unt...
-
By Idris Talu. Nama saintifiknya: Carica papaya. Nama lain: Kulikih, kalikih, parenghek, situkau, sampelo, kapelo, santelo (Minang), p...
-
By Idris Talu Petai kerayong tidak ada banyak bezanya dengan petai biasa. Petai kerayong bila matang, buah dan kulitnya menjadi keras, tida...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan