Idris Talu
Penulis di bawah terik matahari.
Tanaman sayuran yang banyak
ditanam di kampung-kampung di sekitar Lenggong. Tanaman ini menjadi kegemaran
sejak dahulu lagi digunakan dalam menu harian penduduk.
Lambuk atau kemumu ini
seakan-akan keladi, cuma warnanya agak hijau kebiruan. Biasanya pelepah daunnya
dijadikan sayuran dengan dicampur bahan lain seperti daging ayam, daging
kerbau, cendawan@kulat sisir, atau pun dengan tulang ikan masin kegemaran
penduduk.
Pelepah lambuk atau kemumu yang segar.
Batang lambuk atau kemumu dipotong pendek sedia untuk dijual di pasar.
Lambuk sebagai ulaman atau lalap.
Pelepah lambuk agak kenyal
jika dibuat sayur, tidak lembik sebagai batang keladi atau kemahang. Pelepah
lambuk juga biasa dibuat ulam mentah, dimakan bersama nasi. Lawan ulam lambuk
ialah sambal asam durian @ tempoyak atau pun sambal kelapa parut.
Daunnya juga boleh dibuat
sayur, tetapi agak jarang dibuat. Begitu juga dengan ubi pada pangkal pokok
lambuk ini. Lambuk juga dikenali sebagai kemumu di beberapa tempat.
Saya rasa ada tinggalkan sedikit catatan disini beberapa hari lepas. Ada masalah hubungan agaknya.
BalasPadam