Rabu, 12 Oktober 2011

Timun tikus atau pepasan

By Idris Ismail Talu.


Nama tanaman:

Timun tikus, pepasan atau papasan - Melayu

Kemarongan atau Bolu teke - Indonesia

Sloks baah - Kemboja

Tam ling ; tam nin - Laos

Phakthamlung ผักตำลึง - Thailand

Hua brau - Vietnam

Ivy Gourd ; Small Gourd ; Scarlet Gourd - English

Nama botani - Coccinia grandis

Tanaman timun tikus atau juga dikenali sebagai pepasan, adalah merupakan sejenis sayuran tradisi yang banyak ditanam di kampung-kampung tradisional. Pokok timun tikus ini mudah tumbuh dan tinggi daya ketahanannya. Ianya boleh tumbuh melata di atas tanah atau di atas tunggul-tunggul kayu buruk atau pun di pagar-pagar di kampung kita.

Buah timun tikus di belakang rumah penulis.

Nama-nama Timun Tikus di India:

Sanskrit - bimbaphala, tundika

Hindi - Kunduru

Kannada - toned

Konkani – tendale

Malayalam - kovakkai

Marathi – bimba, tendali, tondli

English - Gentleman's toes, ivy gourd


Buahnya kecil dan comel.

Buah timun tikus biasanya dimakan mentah sebagai ulaman baik bersama sambal kelapa atau sambal belacan. Buahnya rangup atau rapuh cukup enak dimakan bersama nasi putih. Namun begitu buah timun tikus juga boleh dimasak gulai bersama ikan air tawar baik dalam bentuk kari atau gulai masam.

Buah timun tikus sesuai dibuat ulam.

Buah timun tikus yang telah masak.

Pucuk daun timun tikus yang lembut ini, sesuai dibuat rebusan atau ditumis seperti menumis sayuran sawi atau lobak. Ianya juga boleh dimasak sebagai sayuran campur bersama dengan putik jagung atau cendawan.

Pucuk timun tikus yang sedap dibuat sayur.

Ada pihak yang mengatakan bahawa dengan memakan sayuran buah timun tikus ini dapat mengawal kencing manis.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan