Idris Talu
Selepas Zohor, penulis bersama anak-anak dan cucu-cucu turun ke Bandar DiRaja Kuala Kangsar untuk bersiar-siar di samping menikmati juadah "Laksa Kuala" yang cukup terkenal itu.
Laksa Kuala memang unik sekali dan menjadi makanan favorit semua kaum di Kuala Kangsar.
Selepas Zohor, penulis bersama anak-anak dan cucu-cucu turun ke Bandar DiRaja Kuala Kangsar untuk bersiar-siar di samping menikmati juadah "Laksa Kuala" yang cukup terkenal itu.
Laksa Kuala memang unik sekali dan menjadi makanan favorit semua kaum di Kuala Kangsar.
Inilah rupanya "Laksa Kuala" - cukup enak.
Penulis suka minum "Cendol Kuala" yang memang sedap. Tambah pulak dicampur dengan tapai pulut yang cukup manis.
Ais batu campur (ABC).
Selepas makan minum, kami beredar ka Masjid Ubudiah.
Selepas solat Asar, kami bergambar.
Idris Talu dengan seorang cucunya.
Idris Talu dengan seorang lagi cucunya.
Selepas solat Asar dan begambar, kami pun bergerak balik ke Ipoh.
©idrisismailtalu@2010
Hari Buruh jadi hari lebaran ke Tuan Haji maka Tuan Haji sekeluarga bersantai di bandar diRaja.
BalasPadamDurian tak menjadi ke Tuan Haji taun ni...
Begitulah Tuan Haji Hashim, Kuala Kangsar dengan Ipoh dekat, 35 minit dah sampai, tol RM3.50 sekali lalu. Lepas makan-makan di Bandar DiRaja ini, kami anak beranak ke Masjid Ubudiah untuk solat "Asar.
BalasPadamMasjid yang amat bersejarah ini, sungguh indah luar dan dalam.
Sultan Idris Shah I, telah meletakkan batu asas menandakan permulaan membina Masjid Ubudiah ini pada hari Jumaat, 26 September 1913,.
Masjid ini telah siap dibina dan dibuka dengan rasminya oleh Sultan Abdul Jalil Karamatullah Shah (1916-1918.), Sultan Perak yang ke-29, pada tahun 1917.
Setiap hari ramai orang datang solat. Pelancong buka Islam pun ramai, datang dengan kamera untuk merakamkan keindahan masjid cantik ini.
Tuan Haji Hashim,
BalasPadamDurian di Perak baru mewangi - mula kembang bunga. Rasanya hujung July nanti bolehlah makan durian kampong.
Durian Siam dah mula masok, tapi takde kick langsung - durian petik sebelum masak.