Isnin, 11 Januari 2010

Jelebu - Part 3

Tanaman Ulaman dan Sayuran
Di Rumah Adik Penulis - Ishak di Jelebu
By Idris Talu




Pucuk jering - sebagi ulam dengan sambal kelapa.

Pucuk keremak atau urang aring - boleh dibuat ulam atau direbus manis.

Urang aring juga boleh dibuat syampu herba untuk rambut.

Maman - dibuat jerok dimasak lemak cili api.

Boleh juga dimasak segar.

Pucuk beka, direbus atau dilayukan di bara api.

Umbut dan bunga kantan.

Bunga kantan - sesuai dibuat ulam atau rencah kuah laksa.

Dibuat campuran nasi ulam juga enak.

Kalau di Pantai Timur - dibuat bahan nasi kerabu.

Putik nangka atau cubadak kato urang Minang

Sedap direbus atau dibuat gulai lemak atau dibuat rendang.


Banana blossom - jantung pisang.


Putik pisang - digulai lemak cili api atau dibuat kari.

Kacang kelisa - ada kata kacang botor.

Dibuat ulam mantah atau dibuat kerabu.

Kunyit - sesuai dibuat ulam di samping perencah gulai.

Pucuk asam gelugur dimasak lemak cili api dengan ikan semilang atau ikan keli.

©idristalu@2010

Tiada ulasan:

Catat Ulasan