Jumaat, 11 Jun 2010

Tapai Ubi Kayu

By Idris Ismail Talu

Tapai ubi kayu merupakan salah satu makanan tradisi orang Melayu sejak beberapa lama dahulu. Cukup mudah untuk membuat tapai. Apa yang diperlukan ialah ubi kayu yang sesuai untuk dibuat tapai.

Selepas dibersihkan ubi tersebut, kita rebus sehingga masak. Lepas itu, kita toskan air rebusan tadi. Setelah elok keringnya, ditaburkan ragi secukupnya, di atas ubi kayu yang telah direbus itu, dan peramkan sehingga tapai menjadi.


2 ulasan:

  1. sedapnya tapai ubi..susah nak dpt tapai ubi ni..tapai pulut kat pasar malam mesti ada punyer...

    BalasPadam
  2. Kalau dekat pasar tani di tepi Stadium Perak itu, selalu ada tapai ubi. Bawak balik, simpan sehari dua, baru dia berair sikit.

    Buat ais cendol atau kalau malas, beli saja, campor dengan tapai ubi ini, terangkat naya. Tapi kalau ada daibetis, janganlah.......

    Tapai ubi buat sendiri, bukan payah sangat.

    BalasPadam