Isnin, 5 April 2010

Keropok Likor

By Idris Ismail Talu

Keropok, asalnya makanan tradisi orang Pantai Timur - terutamanya di Terengganu, Kelantan dan Pahang. Namun kini telah merebak ke Pantai Barat. Kini, pembuat keropok bukan sahaja terdapat di Pantai Timur malah terdapat juga di Pantai Barat.

Namun begitu perniagan ini masih dikuasai oleh mereka yang berasal dari Pantai Timur.



Keropok biasanya dimakan bersama sos yang dibuat sendiri oleh pembuat keropok. Keropok Losong dari Terengganu kini amat digemari di seluruh negara.

©idrisismailtalu@2010.

2 ulasan:

  1. Jom kita ke Dungun Tuan Haji, cuti sekolah bulan Jun ni, kita makan keropok. Anok keh ada sana , menikoh orang sana jadi orang sana. Kehpun kerap ke sana.

    BalasPadam
  2. Memang teringin sangat nak berjalan begitu Tuan Haji. Cuma keh tak boleh beri bila tarikhnya, sebab aktiviti di universiti tempat keh mengajar tu, kadang kala ada yang berubah.

    Biasanya, ada free, keh akan terus berjalan - tak boleh program awal.

    Insya Allah bila ada peluang, keh akan hubungi Tuan Haji bila keadaan mengizinkan.

    BalasPadam